Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κάθε δόντι είναι συνδεδεμένο με ένα όργανο του σώματος – Ο πόνος στα δόντια μπορεί να είναι ένδειξη ασθένειας

Οι επαγγελματίες ρεφλεξολόγοι ακολουθούν τα μονοπάτια των μεσημβρινών των δοντιών για να βελτιώσουν τις θεραπευτικές πρακτικές τους. Έτσι, και ο καθένας μας, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δόντια για να διαγνώσει μια πάθηση ή ακόμα και να θεραπεύσει τα μέρη του σώματος με το οποία είναι συνδεδεμένα.


Για παράδειγμα, οι κεντρικοί και πλευρικοί κοπτήρες της κάτω σιαγόνας είναι στον μεσημβρινό που συνδέεται με τα επινεφρίδια. Έτσι λοιπόν, όταν νοιώθουμε ευαισθησία ή πόνο σε αυτά τα μπροστινά δόντια μπορεί να είναι ένδειξη μιας ανωμαλίας στην λειτουργία των επινεφριδίων.
Οι μεσημβρινοί και τα δόντια

Το κάθε δόντι αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα και συστήματα οργάνων. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα χάρτη με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πόνος σε κάποιο δόντι μπορεί να είναι αποτελεί σύμπτωμα ενός προβλήματος σε ένα άλλο μέρος του σώματος. Για παράδειγμα ο ριζικός σωλήνας του δεύτερου προγόμφιου (δόντι 4) μπορεί να επηρεάσει τους ιστούς του μαστού ή του πνεύμονα.

Μερικές φορές συμβαίνει να βιώνουμε πόνο σε ένα δόντι που είχε γίνει εξαγωγή στο παρελθόν, ένα φαινόμενο γνωστό ως «πονόδοντος φάντασμα». Αυτή η εμπειρία μπορεί να κάνει πιο κατανοητή της σχέση μεταξύ των δοντιών και των άλλων μερών του σώματος κατά μήκος των μεσημβρινών: ένα δόντι που δεν βρίσκεται πια στη θέση του δεν μπορεί πλέον να προκαλέσει πόνο. Ωστόσο, το όργανο με το οποίο ήταν συνδεδεμένο, μπορεί να είναι η πηγή αυτού του πόνου.
Τι λένε οι μελέτες


Πολλοί επαγγελματίες της υγείας πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της ευεξίας του σώματος στο σύνολό του.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Dental Aegis με τίτλο: η νέα κατεύθυνση στην οδοντιατρική, τα δόντια ως αισθητήρια όργανα. Διάφοροι μηχανοϋποδοχείς στα δόντια ελέγχουν μια σειρά από δραστηριότητες του νευρικού συστήματος, όταν τρώμε. Ελέγχουν πόσο δύσκολα ή εύκολα και πόσο γρήγορα μπορούμε να μασάμε και δίνουν αυτές τις πληροφορίες πίσω στον εγκέφαλο. Ο πολφός των δοντιών περιέχει τέτοιες ίνες μηχανοϋποδοχέων.

«Οι μηχανοϋποδοχείς είναι η ασυνείδητα αισθητήρια ή συνειδητά αισθητήρια της αφής και της μηχανικής μετατόπισης που προκαλείται σε αυτά από εξωτερικά μη σωματικά ερεθίσματα. Είναι αισθητήρια στις απολήξεις των οργάνων και αποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα όπως στην εφέλκυση, την πίεση και την δόνηση» (1).

Ως εκ τούτου, τα δόντια δεν είναι αδρανή σώματα, αλλά αρκετά σημαντικά για τη νευρωνική επικοινωνία και παρέχουν μοναδικές αισθητηριακές πληροφορίες που υποκινούν άλλες βιολογικές λειτουργίες

Φινλανδοί ερευνητές απομόνωσαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των δοντιών και διαπίστωσαν ότι αυτά τα ίδια γονίδια είναι υπεύθυνα και για την ανάπτυξη άλλων οργάνων. Στο πλαίσιο της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης, τα γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οργάνων είναι δείκτες για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αργότερα.

Μάλιστα, η ανώμαλη ανάπτυξη των δοντιών σχετίζεται με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου (2). Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πως υπάρχει σχέση μεταξύ της ανάπτυξης βακτηρίων στον οδοντικό πολφό των δοντιών και στον σχηματισμό καρκίνου του μαστού. Ομοίως, χρόνιες οδοντικές λοιμώξεις συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και στη στυτική δυσλειτουργία (3).

Σύμφωνα με τη σχέση μεταξύ της υγείας των δοντιών και υγείας σε άλλα μέρη του σώματός, παρακάτω θα βρείτε μερικές ασθένειες που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα δόντια (4). Φυσικά, ένας πονόδοντος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, ωστόσο καλό θα είναι να το γνωρίζουμε αν η δυσφορία που νοιώθουμε συνεχίζεται.

Εδώ παραθέτουμε κάποιους από τους μεσημβρινούς που συνδέονται με τα δόντια:
Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες βρίσκονται σε μεσημβρινούς που συνδέονται με τα νεφρά, το ήπαρ και της χοληδόχο κύστη.
Οι μεσημβρινοί των προγομφίων και των γομφίων συνδέονται με το παχύ έντερο και το στομάχι.

Οι παραπάνω μεσημβρινοί συνδέουν διάφορα όργανα, αδένες, μύες και τις αρθρώσεις με τα δόντια:
Πόνος στους άνω και κάτω κοπτήρες μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή στο αυτί. Μπορούν επίσης να επισημαίνουν προβλήματα στο λεμφικό σύστημα ή στα όργανα αναπαραγωγής.
Πόνος στους τραπεζίτες μπορεί να είναι ένδειξη αναιμίας, έλκους στομάχου εντερικού προβλήματος, χρόνιας γαστρίτιδας (φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου), αιμορροΐδων, λοίμωξης στην ουροδόχο κύστη, πρόβλημα στο μαστό, ρευματισμών ή χρόνιας φλεγμονής του παγκρέατος.
Οι φρονιμίτες συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα, την καρδιά, το συκώτι, και το έντερο. Μπορούν να προειδοποιήσουν γα υψηλή αρτηριακή πίεση, έκζεμα, πονοκέφαλο, ηπατική νόσο, πόνος στα άκρα ή καρδιαγγειακές παθήσεις.


Ειδικές Ασθένειες

Μπορούμε να εξειδικεύσουμε περαιτέρω προβλήματα που συνδέονται με συγκεκριμένα δόντια:
Πόνος στο πρώτο κοπτήρα μπορεί να είναι σημάδι του προστάτη ή λοίμωξης στις αμυγδαλές.
Ο χρόνιος πόνος στους κυνόδοντες μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής του ήπατος ή της χοληδόχου κύστης (ηπατίτιδα ή χολοκυστίτιδα).

Πόνος στους προγομφίους μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης, ανισσοροπιάς στην εντερική χλωρίδα (δυσβακτηρίωση), πνευμονίας ή κολίτιδας.
Οι κυνόδοντες της κάτω σιαγόνας αντιστοιχούν στο κυκλοφορικό σύστημα και ο πόνος σ’ αυτούς μπορεί να είναι σημάδι αθηροσκλήρωσης ή δυσλειτουργίας των πνευμόνων.
Πόνος στους κάτω κοπτήρες μπορεί να υποδεικνύει κιρσούς στα πόδια, πολύποδα στο παχύ έντερο ή κάποια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος (βρογχίτιδα, πνευμονία, και άσθμα).

Ολιστική Οδοντιατρική

Η αυξανόμενη τάση για ολιστικές θεραπείες αφορά και την οδοντιατρική και έτσι αρχίζουμε να εξετάζουμε τα δόντια στο ευρύτερο πλαίσιο της υγείας του σώματος.

Η «Βιολογική Οδοντιατρική» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία της Στοματικής Ιατρικής και Τοξικολογίας.

Σύμφωνα με αυτή: «Επιζητείται πάντα ο ασφαλέστερος και λιγότερο τοξικός τρόπος για να επιτευχθεί η η θεραπεία και οι στόχοι της σύγχρονης οδοντιατρικής, για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιβαρύνεται όσο λιγότερο δυνατόν γίνεται η βιολογία του ασθενούς. Η ενοποίηση και συσχέτιση της κατάστασης της υγείας των δοντιών με την εμφάνιση των παθήσεων είναι το σήμα κατατεθέν της βιολογικής οδοντιατρικής» (5). Η ολιστική προσέγγιση της οδοντιατρικής περιλαμβάνει την εξέταση του στόματος και των δοντιών ως μέρος του υπόλοιπου σώματος χωρίς να θεωρούνται ανεξάρτητα.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο http://share24.gr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Tags
Back to top button