Στην κατάργηση και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, προχώρησε με Προεδρικό Διάταγμα η κυβέρνηση.
Πρόκειται για το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καταργήθηκε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Οι αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ μεταφέρονται σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης στην νέα Γενική Γραμματεία Εργασίας, που συνίσταται στο υπουργείο. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων:
α) η Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία,
β) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας,
γ) η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
δ) η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (η οποία επίσης καταργείται ως ανεξάρτητος πυλώνας).
Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση αναιρεί την θεσμική προστασία των εργαζομένων
Άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρώην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, να δηλώνει: «Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών» τονίζει η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».