Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Καταπέλτης» η Le Figaro για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία: Οι «τεμπέληδες» του ευρώ παίρνουν εκδίκηση

Η γαλλική εφημερίδαLe Figaro δημοσίευσε ανάλυση για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που είχαν κατηγορηθεί ως “τεμπέληδες” στο παρελθόν με αφορμή την σύνοδο κορυφής του ECOFIN (των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης) που διεξάγεται στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη για τη μεταρρύθμιση των οικονομικών κανόνων, σύμφωνα με το 

Χαρακτηριστικά σημειώνεται «Οι τρεις χώρες δίνουν μαθήματα δημοσιονομικής σοβαρότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη». Στον αντίποδα τονίζει ότι η Ευρώπη «αγωνίζεται να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της».

Η γαλλική Le Figaro έσταξε μέλι για την Σκόπελο: «Όταν το Mamma Mia “φαντασιώνεται” την πραγματικότητα»

Όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είχαν το προσωνύμιο «PIGS» (δηλαδή γουρούνια) ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι «τεμπέλιαζαν» σε σχέση με τα κράτη του βορρά. Σήμερα φαίνεται ότι δίνουν μαθήματα οικονομικής διαχείρισης στους άλλοτε ισχυρούς της Ευρώπης.

Ως πρώτο παράδειγμα αναφέρει την την Ιρλανδία, η οποία, μη ξέροντας τι να κάνει με το δημοσιονομικό πλεόνασμα δημιούργησε δύο κρατικά ταμεία για να επενδύσει στο μέλλον.

Η Πορτογαλία, της οποίας η αριστερή κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα μπόρεσε να δημιουργήσει άνετα πλεονάσματα ενώ για την Ελλάδα αναφέρει ότι σέβεται τους κανόνες για το έλλειμμα και μειώνει το χρέος ρεκόρ της, με μεγάλη ταχύτητα.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει τις υποσχέσεις της Ισπανίας για επιστροφή στο όριο του 3% το επόμενο έτος, εν αντιθέσει με την Ιταλία, που παραμένει ο «αδύναμος κρίκος» της ευρωζώνης, αλλά και τη Γαλλία, η οποία, όπως σημειώνει, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μαιρ, βρίσκεται επίσης στο στρατόπεδο των «κακών μαθητών» και ως εκ τούτου, εάν οι κανόνες αποκατασταθούν πραγματικά στις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι μία από τις επτά χώρες, που «θεωρητικά θα έπρεπε, σύμφωνα με μελέτη της HSBC, να βρεθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» από την Επιτροπή, μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβενία και Σλοβακία ή τη Μάλτας.

Καταλήγοντας, η δημοσιογράφος κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα» για τα δημόσια οικονομικά, που δημιουργεί η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ και το κόστος του κρατικού δανεισμού στις αγορές, καθώς προκαλείται ένας φαύλος κύκλος λιτότητας, τον οποίον βίωσε η Ευρώπη μεταξύ 2012 και 2015, όπου Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία πλήρωσαν βαρύ τίμημα, και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν να αποφύγουν οι κυβερνήσεις πάση θυσία.

Tags
Back to top button