Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος των όρχεων: Παράγοντες κινδύνου και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Περισσότεροι από 71.000 νεαροί άνδρες μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο των όρχεων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF). Η πλειονότητα των πασχόντων είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον συχνότερο καρκίνο των νεαρών ανδρών ο Απρίλιος, αλλά δυστυχώς ο καρκίνος των όρχεων εξακολουθεί να θεωρείται θέμα ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων, οι οποίοι ούτε συζητούν αλλά ούτε και ελέγχονται γι’ αυτόν.

Ο καρκίνος των όρχεων εκδηλώνεται κυρίως σε αγόρια και νεαρούς άνδρες, ηλικίας 15 έως και 40 ετών. Παρότι η διάγνωσή του αναπόφευκτα προκαλεί τρόμο στους ασθενείς, είναι ένας από τους πλέον ιάσιμους καρκίνους. Αρκεί να γίνει αντιληπτός νωρίς.

«Ο καρκίνος των όρχεων θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή κακοήθειας του ουροποιητικού συστήματος. Τα ποσοστά επιβίωσης στα πρώιμα στάδια αγγίζουν το 100%», λέει ο ουρολόγος Ιωάννης Μπουζαλάς, διευθυντής της ΣΤ’ Ουρολογικής Κλινικής, Κλινική Ενδοουρολογίας & Ελάχιστα Επεμβατικής Αντιμετώπισης της Ουρολιθίασης του Νοσοκομείου Metropolitan General.

Η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση του καρκίνου είναι η ανώδυνη διόγκωση του όρχι. Τη διόγκωση αυτή μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως ο ασθενής, εάν κάνει αυτοεξέταση όρχεων μία φορά τον μήνα.

Οι παράγοντες κινδύνου

Κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι παράγοντες (συγγενείς ή επίκτητοι) για τον καρκίνο των όρχεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

  • Κακώσεις και τραύματα στην περιοχή των όρχεων
  • Επανειλημμένες λοιμώξεις
  • Έκθεση σε διάφορες ουσίες κ.ά.

Ωστόσο η αιτιοπαθογένεια της νόσου παραμένει ουσιαστικά άγνωστη. Η μόνη αποδεδειγμένη συσχέτιση που έχει ο καρκίνος των όρχεων είναι με την κρυψορχία. Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πως τα αγόρια με κρυψορχία έχουν 3 έως 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του όρχι, σε σύγκριση με όσα δεν γεννιούνται με αυτήν.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό της νόσου
  • Το ατομικό ιστορικό καρκίνου στον αντίπλευρο όρχι
  • Η φυλή και το ύψος. Έχει βρεθεί ότι οι λευκοί και ψηλοί άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του όρχι

Η αυτοεξέταση όρχεων

Η αυτοεξέταση των όρχεων (testicular self exam) είναι απλή και, όπως προαναφέρθηκε, συνιστάται να γίνεται μία φορά τον μήνα. Η καλύτερη στιγμή για τη διενέργειά της είναι αμέσως μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους. Το δέρμα του οσχέου είναι τότε πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα.

Η εξέταση διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Κάθε όρχις πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και σε σύγκριση με τον άλλο. Ο άνδρας τοποθετεί τους αντίχειρες του στην πρόσθια επιφάνεια του όρχι, υποστηρίζοντάς τον με τους δείκτες και τα μεσαία δάκτυλα και των δύο χεριών. Κάθε όρχις περιστρέφεται ήπια ανάμεσα στα δάκτυλα και τους αντίχειρες. Προσεκτικά ελέγχεται για εξογκώματα, σκληρότητα ή πάχος, σε σύγκριση με τον άλλο όρχι.

Πότε να πάτε στον γιατρό

Η επίσκεψη στον ουρολόγο ιατρό είναι απαραίτητη εάν κατά την αυτοεξέταση των όρχεων, εντοπίσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Σκληρές μάζες
  • Στρογγυλές μάζες
  • Αλλαγές στο σχήμα, στο μέγεθος ή στη σύσταση του όρχι

H ιατρική συμβουλή είναι επίσης απαραίτητη εάν αναπτύξετε ύποπτα συμπτώματα στον όρχι. Τέτοια συμπτώματα είναι πόνος, διόγκωση, σκληρία ή αίσθημα βάρους, τονίζει ο δρ Μπουζαλάς.

Tags
Back to top button