Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Πνεύμονα: Ποιοι κινδυνεύουν στην Ελλάδα; (Βίντεο)

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών και το θετικό αποτύπωμά της στην υγεία τους. Ο καθηγητής Παθολογίας/ Ογκολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Καρκίνου του Πνεύμονα, κ. Κωνσταντίνος Συρίγος είναι ο πιο κατάλληλος για να μιλήσει για αυτήν τη μορφή καρκίνου, τους παράγοντες κινδύνου, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Δηλαδή για όσα μειώνουν την άγνοια και τον φόβο που μπορεί να συνοδεύει το άκουσμα της λέξης καρκίνος.

«Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 8.000 με 9.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα. Για πολλά χρόνια η νόσος είχε κακή πρόγνωση, αλλά σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Παραμένει όμως η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Ειδικά στη χώρα μας το βασικό χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι πλήττει κυρίως ανθρώπους οικονομικά πιο αδύναμους. Θα έλεγα πως είναι μια μορφή καρκίνου με ταξικό πρόσημο. Το πόσο θα ζήσει κάποιος με καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται κυρίως από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της κατοικίας του» υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος.

Ο πλέον γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το κάπνισμα. «Έχουν στιγματιστεί οι καπνιστές, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου» διευκρινίζει ο καθηγητής. Παθητικό κάπνισμα, περιβάλλον, έκθεση σε συγκεκριμένες επικίνδυνες ουσίες ακόμη και εντός σπιτιού, συνδέονται επίσης με τον καρκίνο του πνεύμονα. Το κάπνισμα πάλι, σημειώνει ο ειδικός, συνδέεται και με άλλες δύο μορφές καρκίνου, της ουροδόχου κύστεως και του στοματοφάρυγγα.

Οι εξελίξεις στη θεραπεία είναι αλματώδεις, και εργαλεία όπως οι βιοδείκτες επιτρέπουν στους ειδικούς να ταυτοποιήσουν τα καρκινικά κύτταρα και να δώσουν πολύτιμα δεδομένα για τη βιολογική συμπεριφορά τους, έχουν αλλάξει το τοπίο. Η δαπάνη των βιοδεικτών είναι όμως ένα φορτίο για τους ασθενείς, καθώς δεν αποζημιώνονται στο σύνολό τους.

Η πρόληψη είναι κομβική, κατά τον καθηγητή. «Αλλιώς απευθύνομαι σε έναν έφηβο ή νέο καπνιστή και αλλιώς σε έναν ηλικιωμένο. Το σημαντικό είναι να επικοινωνείς με τους ανθρώπους, ιδίως όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες υγείας, και να στέλνεις τα σωστά μηνύματα» λέει ο κ. Συρίγος.

Τι θα έλεγε λοιπόν σε έναν νέο και σε έναν ηλικιωμένο συνομιλητή του; Σε μία γυναίκα και σε έναν άνδρα καπνιστή; Τι λέει στους ασθενείς που ακούν τρομαγμένοι τη διάγνωση για καρκίνο του πνεύμονα; Ποια είναι τα τρία συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό;

Tags
Back to top button