Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος μαστού: Ο ΠΟΥ "κρούει τον κώδωνα" του κινδύνου - Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου

Μόλις 1 στις 5 γυναίκες στην Ευρώπη γνωρίζει ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, τονίζει σε νέα του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στην ίδια δημοσίευση επισημαίνεται ότι η ενημέρωση είναι ακόμη χαμηλότερη στους άνδρες, σύμφωνα με το 

«Μόνο το 21% των γυναικών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στην περίπτωση των ανδρών, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο χαμηλό, φτάνοντας μόλις το 10%», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει 53 χώρες, καθώς και την Κεντρική Ασία.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του σχετικού ερωτηματολογίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπενθύμισε ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μείζον πρόβλημα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στη Γηραιά ήπειρο. Επικαλούμενος τα δικά του στοιχεία, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι μόνο το 2022 αναφέρθηκαν περί τις 600.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία του 2020 από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, τα οποία επικαλείται η ανακοίνωση, από τις 575.917 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, οι 39.248 οφείλονταν στην κατανάλωση αλκοόλ, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 7%.

Καρκίνος μαστού: Οι στοχευμένες θεραπείες το κλειδί για την καλύτερη αντιμετώπιση της πιο επιθετικής μορφής της νόσου

«Ο ρόλος του αλκοόλ ως τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι κρίσιμος», υποστήριξε ο ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για τις γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη, ο καρκίνος του μαστού είναι «ο κύριος καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ, αποτελώντας το 66% όλων των περιπτώσεων καρκίνου που οφείλονται στο αλκοόλ», ανέφερε.

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη πολλών μορφών καρκίνου του μαστού. Ακόμη και σχετικά χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του καρκίνου, προειδοποίησε ο Οργανισμός. «Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρώπη δεν οφείλονται σε βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ενώ περίπου το 1/3 των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο οφείλεται στην κατανάλωση έως και δύο μικρών ποτηριών κρασιού την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ΠΟΥ ζήτησε την ανάπτυξη νέων, εθνικών πολιτικών, με στόχο να επιτευχθούν αλλαγές στις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι «δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο ανιχνεύσιμος καρκίνος, με 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις να καταγράφονται παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Tags
Back to top button