Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά έφτασε στην Ελλάδα – Καταγράφηκε σε ύψη 13 χιλιομέτρων

Στρώματα καπνού των μεγάλων πυρκαγιών που μαίνονται από τις αρχές Μαΐου στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά, παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και πάνω από την Ελλάδα.

Το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα κατέγραψε στις 19 Μαΐου, στις 2:00 το πρωί, στρωματώσεις καπνού σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

«Ο Καναδάς δεν πωλείται» - «Ποτέ μη λες ποτέ»: Λεκτικές αψιμαχίες Κάρνεϊ – Τραμπ στον Λευκό Οίκο


Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:00, εντοπίστηκαν ξανά σε ύψη 9 και 13 χιλιομέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).


Σε αυτήν την εικόνα αποτυπώνονται οι στρωματώσεις καπνού (μέσα στα κόκκινα πλαίσια), όπως καταγράφηκαν από τους σταθμούς lidar του παρατηρητηρίου ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη

Στις εικόνες πιο πάνω παρουσιάζονται οι οπισθοτροχιές μεταφοράς (backtrajectories) του καπνού και η πιθανή πηγή προέλευσής του, όπως υπολογίστηκαν με το μοντέλο FLEXPART της ομάδας NOA - ReACT. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο καπνός προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, και συγκεκριμένα από την περιοχή των μεγάλων πυρκαγιών στον Καναδά.

Οι πυρκαγιές στη Μανιτόμπα έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες καπνού. Σε αυτά τα ύψη, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ημέρες.

Αν και βρίσκεται πολύ ψηλά για να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας, ο καπνός αλληλεπιδρά με την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το κλίμα του πλανήτη.

Tags
Back to top button