Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Κάντε σιρόπι ταραξάκου και απολαύστε όλα τα οφέλη του

Μην αγνοείται τις ανθισμένες πικραλίδες, υπάρχουν παντού γύρω σας


Αυτή την περίοδο αρκεί μία βόλτα στας… εξοχάς και δε θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε το κίτρινο «πέπλο» που έχει σκεπάσει τους αγρούς. Οπου και αν κοιτάξετε, ακόμη και δίπλα στους δρόμους, θα εντοπίσετε τις ανθισμένες πικραλίδες ή διαφορετικά τον ταραξάκο, ένα άγριο χόρτο, που τις περισσότερες φορές προσπερνάμε, διότι πολύ απλά δεν γνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη που έχει για την υγεία μας.
Εμείς σήμερα, θα σταθούμε στα άνθη του και πως μπορείτε να κάνετε ένα σιρόπι με αυτά για να απολαύσετε τις ιδιότητές του. Πρέπει να γνωρίζεται όμως πως συλλέγονται τόσο τα φύλλα όσο και οι ρίζες του και τα χρησιμοποιούμε είτε ως τσάι, είτε ως βάμμα κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Πως κάνουμε το σιρόπι

ΥΛΙΚΑ
200 γραμμάρια άνθη πικραλίδας και μερικά φύλλα
800 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη, ή 400 γρ. μέλι
1 λεμόνι ή 2 λεμόνια
1 γαρύφαλλα (είτε ολόκληρα, είτε σκόνη)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφού πλένετε καλά τα άνθη και τα φύλλα, τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα καθαρίζετε.
Βράζετε το νερό, προσθέτετε τη ζάχαρη και αφού λιώσει (ανακατεύεται συνεχώς) τοποθετείτε τα άνθη και τα φύλλα, καθώς επίσης το λεμόνι σε φέτες και το γαρύφαλλο. Τα αφήνετε σε σιγανή φωτιά. Αφού αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Ετσι θα μείνει τουλάχιστον όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, στραγγίζουμε το εκχύλισμα, συνθλίβουμε καλά τα άνθη, το σουρώνουμε δύο και τρεις φορές, εγώ προτιμώ με γάζα, και στη συνέχεια το τοποθετούμε και πάλι σε σιγανή φωτιά ώστε να «δέσει» καλά το σιρόπι (δεν το αφήνουμε να βράσει). Όταν είναι έτοιμο, το τοποθετούμε ζεστό σε αποστειρωμένα μπουκάλια.


Extra tips
*Να σημειώσουμε πως άλλοι, δεν τοποθετούν από την πρώτη ημέρα τη ζάχαρη και το λεμόνι αλλά το κάνουν τη δεύτερη. Οπως εσείς θέλετε…
*Επίσης, αντί για ζάχαρη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι. Η αναλογία εγχύματος με μέλι είναι 2:1, δηλαδή στα 500 ml, 250 γρ. μέλι.
Καλή σας επιτυχία!

Που το χρησιμοποιούμε

Το σιρόπι με άνθη , το αποκαλούν επίσης και σιρόπι μελιού, διότι η γεύση του είναι γλυκιά καθώς επίσης έχει το χρώμα και πολλές φορές την πυκνότητα του μελιού. Μπορείτε να το αραιώστε με νερό ή σόδα, όπως επίσης με ζεστό νερό για να απολαύσετε τις ιδιότητές του. Αν το κάνετε με μέλι, το σιρόπι αυτό είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσετε το χειμώνα καθώς βοηθάει στην ενίσχυση του οργανισμού μας και παράλληλα, συμβάλλει στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως κρυολογήματα, βήχας, βρογχίτιδα κτλ, είναι αντιβηχικό και αντιφλεγμονώδες.

Τα οφέλη του

Σας παραθέτουμε μερικά από τα οφέλη του, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία ενώ σε επόμενη ανάρτησή μας θα μιλήσουμε αναλυτικά για τη χρήση του βοτάνου, είτε σε αποξηραμένη μορφή, είτε σε μορφή βάμματος.
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι τέλειο διουρητικό, με την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποβάλλει το κάλλιο από τον οργανισμό μας (όπως κάνουν τα άλλα διουρητικά) ενώ χρησιμοποιείται για την πλήρη και φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Καθαρίζει το αίμα, μειώνει το ουρικό οξύ, τονώνει τον οργανισμό και το συκώτι, είναι λιποδιαλυτικό, απομακρύνει τις τοξίνες κ.α.

Η παραπάνω δημοσίευση δεν αποτελεί προτροπή ή συμβουλή. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

το διαβάσαμε
Γράφει η Θένια Μυλωθρίδου

Tags
Back to top button