Τσέχοι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι ανακάλυψαν μια άγνωστη έως ώρα ομάδα δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που θα μπορούσαν να πέσουν στη Γη. Οι εν λόγω αστεροειδείς «κρύβονται» μέσα στο ρεύμα των διαττόντων αστέρων Ταυριδών και μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος τις δεκάδες ή και εκατοντάδες μέτρα.
Οι ερευνητές του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μαζί με Αυστριακούς και Σλοβάκους συναδέλφους τους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», ανέλυσαν παρατηρήσεις για τις Ταυρίδες που έγιναν στην Ευρώπη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2015.
Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πως στο ίδιο ρεύμα με τα μικρά μετέωρα (πεφταστέρια) υπήρχαν τουλάχιστον δύο αστεροειδείς διαμέτρου 200 έως 200 μέτρων, οι «2015 ΤΧ24» και «2005 UR». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά πιθανότητα οι Ταυρίδες «κρύβουν» και άλλους ακόμη μεγαλύτερους αστεροειδείς.
Και στο παρελθόν άλλοι αστρονόμοι είχαν υποπτευθεί ότι οι διάττοντες Ταυρίδες κρύβουν κινδύνους, μάλιστα είχε από κάποιους προταθεί η θεωρία ότι εξαιτίας της πτώσης δικών τους αστεροειδών έχουν προκληθεί κάποιες εποχές παγετώνων στο παρελθόν.
Πιο πρόσφατα, ο αστεροειδής διαμέτρου περίπου 50 μέτρων που εξερράγη το 1908 πάνω από την Τουγκούσκα της Σιβηρίας με δύναμη αντίστοιχη πυρηνικής βόμβας 20 μεγατόνων, ισοπεδώνοντας μια τεράστια δασική έκταση, πιθανότατα ανήκε στις Ταυρίδες.
Οι Ταυρίδες αποτελούν το μεγαλύτερο ρεύμα μετεώρων στο εσωτερικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος και χωρίζονται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές «βροχές» διαττόντων. Πιθανώς δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου κομήτη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Η νέα ομάδα των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που ανακάλυψαν οι Τσέχοι αστρόνομοι, αφορά τις Νότιες Ταυρίδες, με τις οποίες ο πλανήτης μας διασταυρώνει την τροχιά του επί τρεις περίπου εβδομάδες κάθε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «στη διάρκεια αυτών των περιόδων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη η πιθανότητα σύγκρουσης με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο διαμέτρου τουλάχιστον μερικών δεκάδων μέτρων».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ