
Αλλάζει ριζικά ο καιρός από αύριο, Πέμπτη έως και την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για κακοκαιρία τύπου «Π».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, η κακοκαιρία θα είναι «ύπουλη και επικίνδυνη εξαιτίας της ζεστής θάλασσας», με τα κύρια χαρακτηριστικά της να είναι οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις την Πέμπτη από νωρίς το πρωί στα δυτικά και σταδιακά και στα βόρεια. Την Παρασκευή σε Μακεδονία -Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα.
Κακοκαιρία «Π»: Βροχές, κρύο, χαλάζι - Τι περιμένει η Αττική
Ο μετεωρολόγος αναφέρει ακόμη στην πρόγνωσή του ότι «θυελλώδεις άνεμοι κυρίως σε Ιόνιο και νότιο Αιγαίο. Πτώση θερμοκρασίας μέχρι 8 βαθμούς και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά (μεσάνυχτα Πέμπτης 1300m).
Αττική: Πέρασμα ισχυρής καταιγίδας την Πέμπτη 2/10/25 τις μεσημεριανές ώρες.
Η θερμοκρασία της θάλασσας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κακοκαιρίας (χαμηλού βαρομετρικού) και μπορεί να επηρεάσει τόσο την ένταση όσο και την πορεία της. Ειδικότερα:
Ενίσχυση (βάθυνση χαμηλού):
Όταν η θάλασσα είναι ζεστή, εξατμίζεται περισσότερη υγρασία, τροφοδοτείται το σύστημα με λανθάνουσα θερμότητα καθώς οι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σύννεφα/βροχή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορη ανάπτυξη νεφών, ισχυρότερες βροχοπτώσεις και βάθυνση του χαμηλού.
Τροποποίηση κίνησης:
Η θέρμανση της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια μπορεί να αλλάξει την κατανομή πιέσεων και θερμοκρασιών, επηρεάζοντας τους ανέμους και κατ’ επέκταση την τροχιά του χαμηλού. Ένα θερμό θαλάσσιο υπόβαθρο μπορεί να "τραβήξει" το σύστημα πιο νότια ή ανατολικά από ό,τι θα αναμενόταν».