
Σύμφωνα με τον προγνώστη Θεοφάνη Χατζηγρίβα, τα βαρομετρικά χαμηλά θα κινηθούν αργά προς τα νότια και νοτιοδυτικά τμήματα της Μεσογείου, προκαλώντας τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής προς την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, καθώς και βορειότερα.
Η Ελλάδα, αν και θα βρεθεί μέσα στο πεδίο επιρροής αυτών των μετακινήσεων, δεν αναμένεται να βιώσει ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα. Όπως εκτιμά ο κ. Χατζηγρίβας, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε καλοκαιρινά αλλά όχι υπερβολικά επίπεδα, χωρίς να καταγραφούν τιμές που να συνιστούν καύσωνα.
Το βασικό διάστημα της θερμής αυτής μεταφοράς εκτιμάται να εκδηλωθεί από τις 3 έως τις 10 Ιουνίου, ενώ το πρώτο τριήμερο του μήνα (1–3 Ιουνίου) θα χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρική αστάθεια, με τοπικά φαινόμενα κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και πιθανώς επιλεκτικά και ενδιάμεσα μέσα στην κύρια περίοδο.
Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρής υποτροπής των καιρικών φαινομένων αμέσως μετά τις 9–10 Ιουνίου, γεγονός που θα αναλυθεί περαιτέρω στην επερχόμενη μηνιαία του εκτίμηση.
Παρ’ όλα αυτά, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου φαίνεται να δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας τόσο για αγροτικές εργασίες, όσο και για εποχικά μπάνια, καθώς δεν προβλέπονται παρατεταμένες ή ακραίες καιρικές διαταραχές.
Στο μεταξύ, ισχυρή αστάθεια θα κάνει αισθητή την παρουσία της από την Πέμπτη έως και το Σάββατο αυτής της εβδομάδας, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και στο Αιγαίο, με έμφαση στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία του Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες από τον ίδιο τον μετεωρολόγο, με την εκτίμηση να καλύπτει ολόκληρο το πρώτο δεκαήμερο του μήνα.