Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ιταλία: Το ελληνικό χρέος στο τραπέζι της Συνόδου των G7 που ξεκινά σήμερα

Μία από τις τελευταίες -αν όχι η τελευταία- σύνοδος του "G7" όπου θα συζητηθεί η λύση για το ελληνικό χρέος, ξεκινά σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας.

«Κούρεμα χρέους» δεν μπαίνει στην ατζέντα από κανέναν πια, πάσα προσφορά όμως μπορεί να γίνει πλέον δεκτή για τη χώρα μας, προκειμένου να σταλεί σήμα στις διεθνείς αγορές πως κάτι άλλαξε μετά από τρία χρόνια αβεβαιότητος και συνεχών «ατυχημάτων».

Χωρίς στις συζητήσεις αυτές να εκπροσωπείται η Ελλάδα -αν και πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες ανέφεραν πως το επεδίωξε- οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιοτέρων κρατών του κόσμου θα επαναφέρουν το ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, υπό το πρίσμα της επταετούς παραμονής της χώρας στα Μνημόνια και της προοπτικής της επιβολής και νέων μέτρων, της εξόδου στις αγορές και της συνεχούς επιτήρησης -και των υψηλών πλεονασμάτων- έως το 2021 και ακόμα παραπέρα.

Επιστροφή στις αγορές και στην «κανονικότητα»

Στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις, τον πρώτο λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πίεση αναμένεται να δεχτεί από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Γαλλίας αφού, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφραστεί υπέρ μιας αναδιάρθρωσης των πληρωμών χρέους.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G7 στο Μπάρι, ο γερμανικός Τύπος αναμένει πως θα γίνει προσπάθεια συμβιβασμού  και πως η γερμανική πλευρά μπορεί να νοιώσει «άβολα» στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ελληνικό ζήτημα. Οι προτάσεις θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα συμφωνία.

Μετά τις τελικές διαβουλεύσεις στο Μπάρι, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αναμένεται να ετοιμάσουν ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αρχικά θα εξεταστεί από τους τεχνοκράτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στο Εuroworking Group την προσεχή Δευτέρα, πριν τεθεί προς έγκριση στο Εurogroup στις 22 Μαΐου. Αυτό θα επιτρέψει και στο ΔΝΤ να λάβει τις αποφάσεις του και να μπει ξανά στο ελληνικό πρόγραμμα. Αμέσως μετά, η Αθήνα θα αναμένει ένα σήμα από την ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου, για να ετοιμάσει μια πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μετά από 3 χρόνια απραξίας.

Οι συζητήσεις αυτές θα στηρίζονται στα εναλλακτικά σενάρια που έχει προετοιμάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης  (ESM) για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της διανομής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του EFSF και, ενδεχομένως, η αποπληρωμή το 2019 των δανείων του ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πάντως ότι «οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Συμπλήρωσε όμως πως στο Eurogroup συμφωνήθηκε από τον Μάιο του 2016 ήδη ότι «τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».​

Tags
Back to top button