Σχέδια να εξετάζονται οι μετανάστες για κορονοϊό, εξετάζουν οι ιταλικές αρχές σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Το πλοίο της ισπανικής MKO Open Arms έφτασε στο λιμάνι του Ποτσάλο στην Κάτω Ιταλία υπό την συνοδεία ταχύπλοων της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας και του λιμενικού.
Διέσωσε συνολικά τριακόσιους εξήντα τρεις μετανάστες και πρόσφυγες που τώρα αναμένεται να ανακατανεμηθούν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ιταλία άνοιξε και πάλι τα λιμάνια της αλλά οι νόμοι που είχε επιβάλει ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι επισήμως είναι ακόμη σε ισχύ. Η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει ακόμη καταφέρει να συμφωνήσει προς ποια ακριβώς κατεύθυνση θα πρέπει να αλλάξουν. Οι «πεντάστεροι» θέλουν να διατηρήσουν μια σχετική αυστηρότητα ενώ η κεντροαριστερά πιέζει για την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2018.
Η κατάσταση συναγερμού στην οποία έχει κηρυχθεί η Ιταλία για τους επόμενους έξι μήνες πάντως με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενδέχεται να έχει συνέπειες και στο μεταναστευτικό. Όπως ανακοινώθηκε, μπορεί να αρχίσουν να πραγματοποιούνται εξετάσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν τόσο με πλοία όσο και με πτήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.
Σύγκρουση Σαλβίνι με τη δικαιοσύνη
Όσο για τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, η σύγκρουσή του με τους δικαστικούς συνεχίζεται: η εισαγγελία του Παλέρμο ζητά νέα του παραπομπή σε δίκη, με την κατηγορία ότι το περασμένο καλοκαίρι στέρησε επί δέκα ημέρες την ατομική ελευθερία σε εκατόν εξήντα τέσσερις μετανάστες και πρόσφυγες. Επέβαιναν στο πλοίο Open Arms και ο Σαλβίνι, ως υπουργός Εσωτερικών τους υποχρέωσε να μείνουν επί δέκα ημέρες μέσα στο σκάφος, μπροστά από το νησί της Λαμπεντούζα, μέχρι να δώσει το αναγκαίο «πράσινο φως» για την αποβίβασή τους.
«Ήταν μια πράξη που αφορούσε την λειτουργία όλου του κρατικού μηχανισμού και όχι απλά και μόνο πολιτικού περιεχομένου», λένε οι ιταλοί δικαστικοί, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι «η παροχή βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν να πνιγούν, παραμένει υποχρεωτική. Kαι κάθε νόμος ο οποίος υποστηρίζει το αντίθετο, δεν πρέπει να εφαρμόζεται».