Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ισπανία: Ο νέος βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' επικαλείται για πρώτη φορά τον όρο «δικτατορία» για το καθεστώς Φ.Φράνκο

Με το πέρασμα 40 χρόνων από τη διενέργεια των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στην Ισπανία, στις 15 Ιουνίου 1977, μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο και για πρώτη φορά, κατά τη χθεσινή τελετή εορτασμού της επετείου στο Κοινοβούλιο, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ για πρώτη φορά πρόφερε τη λέξη «δικτατορία». 

Και αυτό, για να αναφερθεί στις τέσσερις δεκαετίες του αυταρχικού καθεστώτος.

Ο Φίλιππος είχε αποφύγει να χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση στις άλλες δύο ομιλίες του ενώπιον του Κοινοβουλίου, την πρώτη κατά την αναγόρευσή του σε άνακτα του κράτους, μετά την παραίτηση του πατέρα του Χουάν Κάρλος Α’ και κατά την τελετή έναρξης της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

«Οι βουλευτές και Γερουσιαστές που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 15ης Ιουνίου είχαν ενώπιόν τους μία ιστορική ευθύνη: να δώσουν μία πολιτική απάντηση στα σφάλματά μας του παρελθόντος και να ξεπεράσουν τις διαφορές ανάμεσα στους Ισπανούς, που ήσαν πεπεισμένοι πως ο Εμφύλιος Πόλεμος κι η δικτατορία ήσαν, όπως είχε τονισθεί τότε σε αυτές εδώ τις αίθουσες συνεδριάσεων, μία τεράστια τραγωδία που πάνω της δεν έπρεπε να θεμελιωθεί το μέλλον της Ισπανίας», ήσαν τα λόγια του βασιλιά στο Κοινοβούλιο.

Θέλοντας, επίσης, να υπερτονίσει την σημασία εκείνης της δημοκρατικής μετάβασης, ο Φίλιππος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη «Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία που προέκυψαν από εκείνες τις εκλογές ενώθηκαν διάφορες γενιές Ισπανών, απ’όσους βρίσκονταν στο εσωτερικό κι άλλους που έζησαν εξόριστοι, με πορείες ζωής ολότελα διαφορετικές, με ιδεολογίες πολύ ξένες μεταξύ τους, αλλά όλοι τους ανεξαιρέτως εμφορούνται από το ίδιο πνεύμα».

Αυτές οι φράσεις του Φιλίππου επιστέγασαν τον λόγο του, που ήταν αφιερωμένος σε εκείνες τις διάφορες φάσεις της ισπανικής ιστορίας που χαρακτηρίζονται από τις συγκρούσεις, τους πολέμους, τα πραξικοπήματα, με αφετηρία το πρώτο Σύνταγμα της χώρας το 1812.

Tags
Back to top button