Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

IRIS: Αύξηση ορίων, υποχρεωτικά POS από Νοέμβριο 2025 – Πρόστιμα έως 20.000 € για παραβάτες

Από την Τρίτη τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυξημένα ημερήσια όρια συναλλαγών μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την προώθηση των ψηφιακών πληρωμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ημερήσιο όριο συναλλαγών διαμορφώνεται πλέον στα 1.000 ευρώ, με τα επιμέρους πλαφόν να διαχωρίζονται ως εξής: έως 500 ευρώ ημερησίως για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών (IRIS P2P) και έως 500 ευρώ για πληρωμές προς επαγγελματίες (IRIS P2B).

Η υπηρεσία IRIS P2P συνεχίζει να διατίθεται δωρεάν για τους ιδιώτες αποστολείς, ενώ στην περίπτωση του IRIS P2Bεφαρμόζεται χαμηλή προμήθεια, η οποία επιβαρύνει τον επαγγελματία. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι πληρωμές μέσω IRIS P2B πρέπει υποχρεωτικά να διεκπεραιώνονται μέσω POS, με την παράβαση να επιφέρει διοικητικά πρόστιμα.

Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με σταδιακή εφαρμογή και άλλων σημαντικών αλλαγών τους επόμενους μήνες. Από τον Νοέμβριο του 2025, οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν ανεμπόδιστα πληρωμές μέσω IRIS σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, χωρίς όριο ποσού, αρκεί να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Από τον Ιανουάριο του 2026, τα όρια συναλλαγών αυξάνονται περαιτέρω. Ειδικότερα:

  • Για το IRIS P2P, το ημερήσιο όριο διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ, με ανώτατο μηνιαίο ποσό 5.000 ευρώ.

  • Για το IRIS P2B, το ημερήσιο πλαφόν ανεβαίνει επίσης στα 1.000 ευρώ, επιτρέποντας πληρωμές έως 31.000 ευρώ τον μήνα.

Το IRIS επεκτείνει σταδιακά και τη διεθνή του διάσταση. Από τα μέσα του 2026, αναμένεται να διασυνδεθεί με το ευρωπαϊκό διατραπεζικό δίκτυο EuroPA, επιτρέποντας την αποστολή χρημάτων προς ιδιώτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο δίκτυο. Ανάμεσά τους βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, καθώς και κράτη της Σκανδιναβίας όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία, αλλά και η Ανδόρρα.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί τη υποχρεωτική διασύνδεση των POS με το σύστημα IRIS από την 1η Νοεμβρίου 2025. Σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, οι επιχειρήσεις που δεν συμμορφωθούν εμπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν αυστηρά πρόστιμα:

  • 10.000 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία,

  • 20.000 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά.

Εξαίρεση προβλέπεται για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα κατά 50%.

 

Tags
Back to top button