Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ιρανική δοκιμή πυρηνικών όπλων προκάλεσε σεισμό 4,6 ρίχτερ σε σημείο κοντά στην Αρμενία;

, αρμένικοι σεισμολογικοί σταθμοί φαίνεται πως κατέγραψαν σεισμική δραστηριότητα της τάξεως των 4,6 ρίχτερ στην επικράτεια του Ιράν. Το περιστατικό προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και σχολίων, με πολλούς να εικάζουν πως ο σεισμός ήταν αποτέλεσμα κάποιας μυστικής ενέργειας των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από τις εικασίες ειδικών και μη, ειδικά αφότου κάποιες πηγές ξεκίνησαν να υποστηρίζουν πως οι σεισμικές δονήσεις ήταν αποτέλεσμα δοκιμών ιρανικών πυρηνικών όπλων. Αν και φυσικά καμία επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αυτές τις αναφορές, το Ισραήλ είχε αναφέρει στο παρελθόν πως η Τεχεράνη πράγματι κινείται προς την κατεύθυνση απόκτησης πυρηνικών όπλων εγχώριας παραγωγής.

Καμία ιρανική αρχή ή έγκυρη πηγή από την χώρα δεν επιβεβαίωσε την σεισμική δόνηση ή την δοκιμή (πυρηνικών) οπλικών συστημάτων. Οι φήμες όμως περί πυρηνικής δραστηριότητας σε αυτήν την μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής συνεχώς αυξάνονται, ειδικά τώρα που ένας γενικευμένος πόλεμος με το Ισραήλ μοιάζει πιο αναπόφευκτος από ποτέ. 

Βέβαια αρκετά πιθανό είναι και το ενδεχόμενο οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποίησαν την δοκιμή κάποιου συμβατικά οπλισμένου συστήματος, δηλαδή ενός ισχυρού μη πυρηνικού όπλου. Υπάρχουν διάφορα τύποι όπλων -πέρα φυσικά των πυρηνικών- που θεωρητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις σε περιοχές στις οποίες στοχεύουν (είτε δοκιμαστικά είτε σε κανονικά σενάρια μάχης).

Και όπως προαναφέραμε, το Ιράν είναι γνωστό πως εδώ και αρκετά χρόνια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στα πυρηνικά του προγράμματα. Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει επανειλημμένα δηλώσει πως όλα τα πυρηνικά της σχέδια έχουν πολιτικό και όχι στρατιωτικό χαρακτήρα, μία δήλωση βέβαια που δεν έπεισε σχεδόν κανέναν. 

Άλλες πρόσφατες αναφορές που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως το κέντρο των νέων σεισμικών δονήσεων που παρατηρήθηκαν στο Ιράν βρίσκονταν σε ένα αβαθές σημείο. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό ίσως υποδεικνύει πως έλαβε χώρα μία υπόγεια πυρηνική έκρηξη σε κάποιο πεδίο δοκιμών του ιρανικού στρατού κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Αν και οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, το Ιράν και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής τείνουν να κρύβουν τα σημαντικότερα οπλικά τους συστήματα σε μεγάλα υπόγεια δίκτυα στρατιωτικών βάσεων και αποθηκών με σκοπό να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από εχθρικά κράτη.

 

Tags
Back to top button