Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας αποκτάει η Κρήτη: Τα τεράστια κοιτάσματα της περιοχής & ο East Med φέρνουν εξελίξεις

Eν αναμονή των μελλοντικών εξελίξεων και της κατασκευής του East Med ιδρύεται στην Κρήτη το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ερευνας με βασικούς σκοπούς τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την εξόρυξη πετρελαίου

Το νέο ινστιτούτο θα αποτελεί τμήμα του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), όμως θα στεγάζεται στο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης και συγκεκριμένα στην Πολυτεχνειούπολη, στα Χανιά. 

Δεδομένου ότι υπολογίζεται η αξία των κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης να βρίσκεται μεταξύ των 4-7 τρισ. δολαρίων αλλά και της αγωνίας που διακατέχει την Άγκυρα να παρουσιάσει την Κρήτη «ως παρανόμως κατεχόμενη» από την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια αυτονόητη κίνηση.

Η πρόταση κατατέθηκε σε άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στη Βουλή και έχει την υποστήριξη του αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του ΙΤΕ. 

Οπως αναφέρει το energypress, το εγχείρημα θα αναπτυχθεί σε τρεις πυλώνες:

-Την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων
-Την έρευνα που αφορά στην παραγωγή και εξόρυξη πετρελαίου
-Και την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασίας

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, η ίδρυση του Ινστιτούτου δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισµό και οι ανάγκες του σε τεχνολογικό εξοπλισµό θα καλυφθούν από το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Ν. Ταβερναράκη, η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά αποτελεί πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας, με ιδιαίτερο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης υπάρχουν ήδη οι σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το ΙΤΕ διαθέτει στην Πάτρα το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής και στο Ηράκλειο το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν και περιβαλλοντικές έρευνες στη βιόσφαιρα.

Έτσι, το υπό ίδρυση Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας ουσιαστικά έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτές τις υποδομές των δυο ιδρυμάτων, αποτελώντας μια κρίσιμη ερευνητική υποδομή σε ένα τομέα αιχμής.
 

Tags
Back to top button