
Διαφημίζουν προϊόντα, επιδεικνύουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, "ξεχνούν" να δηλώσουν έσοδα. Κορυφαίοι influencers και στη Γερμανία βρίσκονται στο στόχαστρο της εφορίας.
Στη Γερμανία η εφορία εξετάζει πολύ προσεκτικά τα έσοδα των influencers και αρχίζει να δημιουργεί ειδικές ομάδες, που ασχολούνται αποκλειστικά με τους νέους "αστέρες" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο τοπικό κρατίδιο της Γερμανίας, οι αρχές εκτιμούν ότι τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα ξεπερνούν πλέον τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Εδώ η ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση των influencers υπάγεται στην τοπική Αρχή για την Καταπολέμηση του Οικονομικού Εγκλήματος (LBF), η οποία από τις αρχές του 2025 συντονίζει κεντρικά 1.200 ελεγκτές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο της LFB έχει συσταθεί η πρώτη "ομάδα για influencers".
Όπως λέει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο στόχος είναι "να εντοπιστούν οι επαγγελματίες influencers, που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που μπορεί να συνιστά εγκληματική ενέργεια".
"Ψάχνουμε τα… μεγάλα ψάρια"
Η επικεφαλής της υπηρεσίας Στέφανι Τιν ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα της δεν εστιάζει στους πιτσιρικάδες που μπορεί να διαφημίζουν μερικές κρέμες. Όπως λέει χαρακτηριστικά "στο στόχαστρο έχουμε τα 'μεγάλα ψάρια', αυτούς αναζητούμε. Στα προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν άτομα που κερδίζουν κάθε μήνα δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν έχουν ούτε καν ΑΦΜ. Και αυτό όχι γιατί αιφνιδιάζονται και οι ίδιοι από την απήχηση που έχουν. Πρόκειται για ξεκάθαρη φοροδιαφυγή, εν γνώσει τους και με δόλο".
Για τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Μάρκους Όπτεντρενκ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: "Όταν βγαίνουν πάρα πολλά χρήματα, εκδηλώνεται πολλές φορές και φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας" λέει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο πρακτορείο dpa. "Είναι ζήτημα δικαιοσύνης να εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές προσεκτικά όλες αυτές τις περιπτώσεις".
Το Ντουμπάι κορυφαίος προορισμός
Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό, που θα στοιχειοθετήσει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Κατ' αρχάς, επισημαίνει η Στέφανι Τιν, τα άτομα που αποτελούν αντικείμενο έρευνας "δεν έχουν σταθερές θέσεις εργασίας και πολλές φορές, όταν βλέπουν τον τζίρο τους να ανεβαίνει, καταφεύγουν στο εξωτερικό", προκειμένου να αποφύγουν των έλεγχο των γερμανικών αρχών. Το Ντουμπάι θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Influencers.
Υπάρχουν και άλλες πρακτικές δυσκολίες για τις διωκτικές αρχές. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το επίμαχο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν πολλές φορές τα "storys" εξαφανίζονται μόλις 24 ώρες μετά την αρχική ανάρτηση.
Ωστόσο, λέει η επικεφαλής της LFB, τα στελέχη της "έχουν αναπτύξει ερευνητικές μεθόδους, με τις οποίες μπορούν να ιχνηλατήσουν προωθητικές ενέργειες και διαφημιστικά έσοδα", συλλέγοντας το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό.
Η μεθοδολογία της LFB αποτελεί πρότυπο και για άλλες χώρες, τονίζει η Στέφανι Τιν. Ήδη έχουν ξεκινήσει ποινικές διώξεις εναντίον 200 υπόπτων για φοροδιαφυγή, που διαμένουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου