![Ινδία: Δεν θέλουμε το Su-57, προτιμούμε το άλλο ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς](https://pro-news.gr/images/posts/February 2025/india-den-theloyme-to-su-57-protimoume-to-allo-rosiko-makhitiko-5.webp?f8f4f1f1015efa1b8dd272994e70c736)
Όπως ήδη γνωρίζετε, η Ρωσία κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να πείσει την Ινδία να παραγγείλει μεγάλη ποσότητα του ρωσικού υπερσύγχρονου μαχητικού 5ης γενιάς Su-57 Felon. Μεταξύ άλλων η ρωσική πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή εργοστασίου στην ινδική επικράτεια, όπου θα παραχθούν τα stealth μαχητικά του Νέου Δελχί.
Δεν Εντυπωσιάστηκαν οι Ινδοί... Θέλουν Κάτι Άλλο
Πάρα αυτά, αν και η ινδική πολεμική αεροπορία εντυπωσιάστηκε από την προηγμένη τεχνολογία και την απαράμιλλη ευελιξία του κορυφαίου μαχητικού της Μόσχας, εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει μία άλλη πλατφόρμα 5ης γενιάς της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, η Ινδία βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ενός νέου μαχητικού 5ης γενιάς για τον εναέριο στόλο της. Πριν χρόνια το Νέο Δελχί ζήτησε από διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών αεροναυπηγικών Mikoyan και Sukhoi, να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον σχετικό διαγωνισμό της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.
Η Mikoyan είχε παρουσίασε τότε την ιδέα ανάπτυξης ενός φοβερού μαχητικού αεροσκάφους, του γνωστού σε όλους μας MiG 1.44 MFI. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ενθουσιάσει την Ινδία, πολύ περισσότερο μάλιστα από την ιδέα του Su-57.
Το MiG 1.44 είχε σχεδιαστεί ως ένα απίστευτα ευέλικτο μαχητικό με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας.
πραγματοποίησε το 2000 την παρθενική του πτήση, ωστόσο λίγο αργότερα το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε επειδή η ρωσική κυβέρνηση δεν είχε τους απαραίτητους πόρους να υποστηρίξει δύο προγράμματα μαχητικών πέμπτης γενιάς ταυτόχρονα. Αντί για το MiG 1.44 η Μόσχα επέλεξε να εστιάσει στην πρόταση της Sukhoi, δηλαδή το Su-57 Felon.
Το Su-57 φαίνεται όμως πως δεν εντυπωσίασε ποτέ την Ινδία, για αυτό και μέχρι σήμερα το Νέο Δελχί δεν έχει προβεί σε παραγγελία του (και ίσως δεν το κάνει ποτέ, όσο ελκυστικές προτάσεις και εάν καταθέτει η Ρωσία).
Τώρα όμως η ινδική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε άμεση ανάγκη ενός προηγμένου μαχητικού επόμενης γενιάς, για αυτό και μάλλον θα λάβει σοβαρά υπόψη της την ανανεωμένη πρόταση συνεργασίας της Μόσχας.
Είναι βέβαιο πάντως πως το Νέο Δελχί «χτυπά το κεφάλι του» που είχε απορρίψει το πρόγραμμα MiG 1.44 εξαιτίας του υψηλού του κόστους. Τώρα θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με το Su-57 Felon.