Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδού η ανάπτυξη! 12 δισ. ευρώ αυξήθηκε το χρέος σ’ ένα χρόνο από τα δάνεια του τρίτου Μνημονίου

Σηµαντική αύξηση του ελληνικού χρέους, λόγω των νέων δανείων του τρίτου Μνηµονίου, καταγράφουν τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε χθες η Εurostat.

Συγκεκριµένα, το πρώτο τρίµηνο του 2018 το δηµόσιο χρέος στη χώρα µας αυξήθηκε στα 322,568 δισ. ευρώ ή 180,4% του ΑΕΠ από 317,407 δισ. ευρώ ή 178,6% που ήταν το τέταρτο τρίµηνο του περασµένου έτους. Σε χρονικό διάστηµα 12 µηνών, δηλαδή το πρώτο τρίµηνο του 2018 σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2017, το χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 12 δισ. ευρώ. Σε ποσοστό του ΑΕΠ η χώρα µας κατέχει την πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Πορτογαλία. Η δοµή του ελληνικού χρέους ήταν σε ποσοστό του ΑΕΠ η εξής: 145,6% δάνεια, 31,6% τίτλοι και 3,2% ταµειακά διαθέσιµα και καταθέσεις.

Αναφορικά µε τις πρώην µνηµονιακές χώρες, τα κοινοτικά στοιχεία δείχνουν σηµαντική υποχώρηση του χρέους. Στην Κύπρο το χρέος µειώθηκε στο 94,7% του ΑΕΠ από 106,0% που ήταν 12 µήνες νωρίτερα, δηλαδή κατά 11,3 ποσοστιαίες µονάδες. Την ίδια περίοδο στην Ιρλανδία η µείωση έφτασε τις 6,5 µονάδες και στην Πορτογαλία τις 3,5 µονάδες. Στην ευρωζώνη το δηµόσιο χρέος ήταν το πρώτο τρίµηνο του έτους 86,8% του ΑΕΠ, έναντι 86,7% το τέταρτο τρίµηνο του 2017. Στο σύνολο της Ε.Ε. το χρέος µειώθηκε στο 81,5% από 81,6% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίµηνο.

Σε απόλυτους αριθµούς το υψηλότερο χρέος καταγράφηκε στην Ιταλία µε 2,302 τρισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Γαλλία µε 2,255 τρισ. ευρώ, η Γερµανία µε 2,071 τρισ. ευρώ και η Ισπανία 1,160 τρισ. ευρώ. Το συνολικό δηµόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης ανήλθε το τέταρτο τρίµηνο του 2017 σε 9,780 τρισ. ευρώ και της Ε.Ε. στα 12,592 τρισ. ευρώ.

Χθες η Εurostat δηµοσιοποίησε στοιχεία και για την πορεία του δηµόσιου ελλείµµατος επίσης το πρώτο τρίµηνο του 2018, το οποίο στην ευρωζώνη κυµάνθηκε στο -0,1% του ΑΕΠ έναντι -0,6% το τέταρτο τρίµηνο του 2017. Σε ετήσια βάση το έλλειµµα µειώθηκε δεδοµένου ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2017 βρισκόταν στο -1,1% του ΑΕΠ.

eleftherostypos.gr

Tags
Back to top button