Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η υπουργός Ενέργειας δεν αποκλείει δευτερεύουσες κυρώσεις στους αγοραστές πετρελαίου της Ρωσίας

Η κυβέρνηση του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα κινηθεί προσεκτικά εξαιτίας του δυνητικού αντίκτυπου της κίνησης στην παγκόσμια αγορά μαύρου χρυσού, δήλωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, η Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς επέβαλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία που διέταξε το Κρεμλίνο την 24η Φεβρουαρίου. Όμως η Ουάσιγκτον δεν επέβαλε τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό αργό — όπως συμβαίνει αντίθετα με τα κράτη που αγοράζουν ποσότητες από το Ιράν.

«Η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις» για το ζήτημα, περιορίστηκε να πει η κυρία Γκράνχολμ απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Τις αμερικανικές κυρώσεις καταρτίζουν συνήθως τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, όμως το υπουργείο Ενέργειας εμπλέκεται και εκφράζεται όταν έχουν συνέπειες στις τιμές του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα, συνεχίζουν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, που σε τελευταία ανάλυση συμβάλλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου, ερίζει η Ουάσιγκτον.

Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στα περίπου 277.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, από τα 66.000 βαρέλια τον Μάρτιο. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου, που αγοράζει με έκπτωση.

Ερωτηθείσα αν θα επιβληθούν δευτερεύουσες κυρώσεις, η κυρία Γκράνχολμ είπε πως αυτό «δεν αποκλείεται».

Όμως αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί για τα ρεκόρ που συνεχίζουν να καταγράφουν στα πρατήρια παρά τις κινήσεις της, όπως η αποδέσμευση ποσοτήτων-ρεκόρ από τα στρατηγικά αποθέματα, σε εκλογική χρονιά.

Σύμφωνα με την κυρία Γκράνχολμ, το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί η παγκόσμια προσφορά κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και το σχέδιο της ΕΕ να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού θα μπορούσε να αφαιρέσει άλλο 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το τέλος της χρονιάς.

«Αυτό προφανώς θα δημιουργούσε επιπρόσθετες πιέσεις στις τιμές (…). Δεν θέλουμε οι πολίτες μας να πλήττονται» από μεγάλα κόστη για την αγορά καυσίμων, τόνισε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Tags
Back to top button