Στην Αστυπάλαια, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων, τουλάχιστον, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν... την ελληνική κυριαρχία!
Για το συγκεκριμένο νησί και μόνο ο Αμερικανός πρεσβευτής Τ.Πάιατ είπε, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ενόψει της φετινής ΔΕΘ, πως είναι ελληνικό!
Δεν μίλησε όμως για τα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ούτε για τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων. Προφανώς καλύφθηκε από την Αστυπάλαια η οποία προς το παρόν φαίνεται πως δεν κινδυνεύει. Ισως επειδή είναι το δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων.
Ειδικότερα ερωτηθείς για τον χάρτη της τουρκικής "κυριαρχίας" στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν, ο Τ.Πάιατ εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ απάντησε αφοπλιστικά ως εξής:
"Πρέπει να σας πω ότι πριν από μερικές μέρες επέστρεψα από την Αστυπάλαια ένα υπέροχο μέρος, είναι Ελλάδα, δεν το αμφισβήτεί κάνεις και η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαμφισβήτητη.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ο κύριος Πάιατ ή η αμερικανική ηγεσία φοβούνται για κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο είπε ότι:
"Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι να υπάρχει σταθερότητα, εμπιστοσύνη, όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης, και σοβαρότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για σταθερές γειτονικές σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμαχων τους", διαβεβαίωσε.
Είπε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στην στρατηγική συμμαχία τους με την Ελλάδα.
"Περιμένουμε με ανυπομονησία τη φετινή διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης σαν μια ευκαιρία για ισχυρή στήριξη στην ελληνική οικονομία αλλά επίσης και στην δημιουργία γεφυρών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσων.
Ειδικότερα στον τομέα της τεχνολογίας. Μεγάλων επιχειρήσεων αλλά επίσης και startups. Βλέπετε μεγάλη στήριξη από τις Ηνωμένες πολιτείες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση της ατζέντας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Είμαστε αισιόδοξοι, δουλεύουμε όσο πιο σκληρά μπορούμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε νέες επενδύσεις σε διάφορους τομείς στο όπως το Ελληνικό", είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ εστίασε εξάλλου στο ρόλο της Ελλάδας ως χώρα παραγωγής ενέργειας αλλά και ενεργειακού και εμπορικού διαύλου προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφέρθηκε δε στην παρουσία αμερικανικών εταιρειών ενέργειας, καθώς και στο πρότζεκτ για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, την οποία θα επισκεφθεί για τρίτη φορα. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στο να γίνει ενεργειακός δίαυλος και πως η ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για να χτίσουν οι δύο χώρες στην ενέργεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουιλμπουρ Ρος, Τετάρτη και Πέμπτη στην Αθήνα και τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακακη.
Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου