Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η Wall Street «τραντάζεται» από τους δασμούς Τραμπ - Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη

Η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επιβολή δασμών 104% στον ασιατικό γίγαντα επηρέασε το κλίμα στη Wall Street, περιορίζοντας ή και μηδενίζοντας τα κέρδη που κατέγραφαν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες, έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρής πτώσης, που «εξαΰλωσαν» περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με νέα κάμψη 0,84% στις 37.645 μονάδες, ο S&P 500, έπειτα από αυξομειώσεις, έχασε τελικά και το όριο των 5.000 μονάδων, στις 4.982, με πτώση 1,57% και ο Nasdaq από πρωταγωνιστής του ράλι μετατράπηκε σε πρωταγωνιστή της διολίσθησης, με «βουτιά» 2,15%, στις 15.267 μονάδες.

Μια αποτυχημένη έκδοση αμερικανικών τίτλων, που υποδηλώνει «χλιαρή» ζήτηση, προκάλεσε άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων και σηματοδότησε την πιο ασταθή μέρα για την αγορά ομολόγων από την εποχή της πανδημίας. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κέρδισε περίπου δέκα μονάδες ανεβαίνοντας στο 4,249%.

, συνεδρίαση της αγοράς είχε ξεκινήσει με ισχυρά κέρδη στους δείκτες, που αντέδρασαν μετά το ισχυρότερο τριήμερο sell off στην αμερικανική αγορά από το 2020 και την πανδημία του κορωνοϊού. Το κλίμα ωστόσο άλλαξε άρδην, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ από την πλευρά του, το Πεκίνο είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ τον εκβιασμό» των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την απειλή Τραμπ ως μονομερή και επιθετική, και επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να επιβάλει αντίμετρα σε οποιοδήποτε επιπλέον πακέτο δασμών.

Η εξέλιξη αυτή απογοήτευσε τους επενδυτές, που ήλπιζαν ότι οι δηλώσεις και διαβεβαιώσεις για διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, θα οδηγούσαν σταδιακά σε επαναφορά των δασμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Φευ! Η κλιμακούμενη σινο-αμερικανική αντιπαράθεση περιπλέκει το τοπίο.

Σε κάθε περίπτωση, με τόσα πολλά ασαφή δεδομένα σχετικά με το πού θα οδηγήσει ο εμπορικός πόλεμος, οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street αναλογίζονται πόσο περισσότερη πίεση θα μπορούσαν να αντέξουν οι μετοχές, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό της 19ης Φεβρουαρίου.

Ο Μάθιου Μάλεϊ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Miller Tabak, δήλωσε ότι μια πτώση του S&P 500 τους επόμενους μήνες έως τις 4.300 μονάδες είναι «πολύ πιθανή» και ότι μια πτώση έως τις 4.000 μονάδες ή και χαμηλότερα δεν αποκλείεται. Πέρα από την εμπορική αναταραχή, όπως ανέφερε, οι αγορές ήταν υπερβολικά αισιόδοξες για τις βραχυπρόθεσμες δυνατότητες κέρδους από την τεχνητή νοημοσύνη και δεν είχαν λάβει σωστά υπόψη τους την εξασθένηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Τα χειρότερα σενάρια ορισμένων αναλυτών προβλέπουν πως ο S&P 500 θα πέσει έως και περίπου 50% από το ιστορικό του υψηλό, κάτι που θα ήταν παρόμοιο με τα επακόλουθα του σκασίματος της φούσκας των dot-com το 2000.

Η συνδυασμένη πτώση του S&P 500 κατά 10,5% την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του δείκτη από το 1950, σύμφωνα με τον Κιθ Λέρνερ, της Truist Advisory Services. Οι μεγαλύτερες διήμερες πτώσεις σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2020, όταν χτύπησε η πανδημία, τον Νοέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το 1987, το διήμερο που περιλάμβανε τη «Μαύρη Δευτέρα» της Wall Street.

Παρά τις άγριες διακυμάνσεις της Δευτέρας, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση μόλις 0,2%. Παρά ταύτα, ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan περιέγραψαν το στόχο του S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους στις περίπου 4.000 μονάδες ως «σενάριο bear».
 

 

Η Evercore ISI προσέφερε ένα αντίστοιχο σενάριο «bear» στις 4.500 μονάδες για τον S&P 500 και μια «SuperBear» περίπτωση των 3.100 μονάδων, η οποία θα ήταν μια πτώση σχεδόν 50% από το υψηλό του Φεβρουαρίου. Το σενάριο SuperBear περιλαμβάνει μια ύφεση που μειώνει τα ετήσια εταιρικά κέρδη κατά περίπου 15%, καθώς και διαταραχή στις πιστωτικές αγορές και δυσκολία στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.


Ο Μάικλ Πούρβες, διευθύνων σύμβουλος της Tallbacken Capital Advisors, δήλωσε ότι ένας συνδυασμός «συρρίκνωσης των κερδών» θα μπορούσε να ωθήσει τον δείκτη κάτω από τις 4.000 μονάδες.

Όπως και ο Πούρβες, οι επενδυτές επεσήμαναν δύο πιθανούς λόγους που δημιουργούν το ενδεχόμενο περαιτέρω αδυναμίας των μετοχών: τις περιορισμένες αποτιμήσεις και την πιθανότητα πιο σοβαρών περικοπών στις εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Ο μελλοντικός δείκτης τιμής προς κέρδη για τον S&P 500 μειώθηκε από 22,4 φορές τα αναμενόμενα κέρδη 12 μηνών τον Φεβρουάριο, σε 18,4 την Παρασκευή, σύμφωνος με τον μέσο όρο του δείκτη P/E των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με την LSEG Datastream.

Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος του δείκτη P/E 40 ετών είναι 15,8, 14% χαμηλότερα από το επίπεδο της Παρασκευής. Ο δείκτης P/E βυθίστηκε στο 15,3 μόλις το 2022, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξανε τα επιτόκια για να μειώσει τον ραγδαίο πληθωρισμό.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις βασίζονται επίσης σε προσδοκίες κερδών που πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι δεν αντανακλούν επαρκώς την πιθανή οικονομική ζημία από τους δασμούς.

Τα κέρδη του S&P 500 εξακολουθούν να αναμένεται να αυξηθούν κατά 10,4% το 2025, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της LSEG IBES. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ύφεσης, τα κέρδη μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 24%, σύμφωνα με τη Ned Davis Research.

«Εάν η πιθανότητα ύφεσης είναι 50%, πρέπει να εξετάσουμε άλλη μια πτώση 20%-25% στις μετοχές από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Κόλιν Γκρέιχαμ, της Robeco.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζει το Reuters, ακόμη και οι επενδυτές που φοβούνταν απότομη πτώση για τις μετοχές δεν πίστευαν ότι αυτά ήταν τα πιο πιθανά σενάρια.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Evercore, για παράδειγμα, έθεσαν φετινή τιμή-στόχο τις 5.600 μονάδες για τον S&P 500, ή κέρδη 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, ακόμη και όταν περιέγραφαν πιο αρνητικά πιθανά αποτελέσματα.

Οι αγορές θα μπορούσαν επίσης να είναι έτοιμες να σημειώσουν ράλι σε οποιαδήποτε είδηση για πιθανή ανακούφιση των δασμών.


Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Αντίθετα από τη Wall Street, καθώς... πρόλαβαν κι έκλεισαν πριν από τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, δυναμική άνοδο κατέγραψαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τη χειρότερη τετραήμερη πτώση τους από την εποχή της πανδημίας, που προκάλεσε το νέο κύμα των αμερικανικών δασμών.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,72% στις 486 μονάδες και με το σύνολο των επιμέρους κλάδων του να αναρρώνουν. Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι μετοχές χρηματοοικονομικών και βιομηχανικών εταιρειών, με τον κλάδο της άμυνας να ξεχωρίζει, αν και οι τηλεπικοινωνίες -οι οποίες συχνά θεωρούνται υποκατάστατο των ομολόγων- υστέρησαν.

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο δείκτης προσγειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του από τον Ιανουάριο του 2024 και αφού το πολυήμερο σφυροκόπημα είχαν διαγράψει περίπου 1,7 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του.

Αντίστοιχη ανάρρωση παρουσίασαν και οι μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με τον γερμανικό DAX να κάνει άλμα ύψους 2,48% στις 20.280 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 2,50% στις 7.100 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ανεβαίνει 2,71% στις 7.910 μονάδες.

Αναλόγως στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο πρόσθεσε 2,44% στις 33.657 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 12.065 μονάδες αυξημένος κατά 2,37%.

Tags
Back to top button