Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Η βροχή διαττόντων αστέρων κορυφώνεται αύριο βράδυ

Οι Δρακοντίδες, η βροχή διαττόντων αστέρων που κάθε φθινόπωρο παρατηρείται στον νυχτερινό ουρανό, κορυφώνεται αύριο βράδυ για το βόρειο ημισφαίριο.   

Οι Δρακοντίδες οφείλονται στον κομήτη 21P/Τζιακομπίνι-Ζίνερ και, αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων για τους οποίους το φαινόμενο γίνεται πιο ευδιάκριτο τα χαράματα, σε αυτή την περίπτωση η «βροχή» είναι ορατή νωρίς το βράδυ. 

Τα πεφταστέρια κινούνται με σχετικά αργή ταχύτητα μόλις 18 χλμ./δευτερόλεπτο - περίπου το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών.  

Η βροχή του 2012, με λήψη διάρκειας μίας ώρας και 12 λεπτών 

«Το ακτινοβόλο σημείο των Δρακοντίδων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, εξού και η ονομασία τους», εξηγεί ο Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

«Δημιουργούνται από τον περιοδικό κομήτη 21P/ Giacobini–Zinner, όταν η τροχιά της Γης συναντάται με τον μεσοπλανητικό κονιορτό που αφήνει πίσω του ο κομήτης. Για τον λόγο αυτόν ενίοτε οι Δρακοντίδες (Draconids) καλούνται και Giacobinids».  

Ο κομήτης έχει περίοδο 6,621 έτη και ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Γάλλο αστρονόμο Michel Giacobini του Αστεροσκοπείου της Νice στη Γαλλία, και το 1913 (ξανά και ανεξάρτητα από τον πρώτο) από τον Γερμανό αστρονόμο Ernst Zinner του Αστεροσκοπείου Remeis του Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Έκτοτε φέρει το όνομα και των δύο. 

Tags
Back to top button