Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Τουρκία προσπαθεί να διαψεύσει τις πληροφορίες για απόσυρση των S-400

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συζητά με τους Αμερικανούς τον παροπλισμό και παράδοση των S-400 για φύλαξη στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλικ προκειμένου να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, καταβάλλει η Αγκυρα.

Το δημοσίευμα (της Καθημερινής) έχει αναπαραχθεί στην Τουρκία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για λανθασμένους χειρισμούς.

Όπως αναφέρει το Protothema, Ο ανώτερος διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, σε δήλωσή του στο CNN Τurk τόνισε ότι η «στάση μας για τα F-35 είναι ξεκάθαρη. Η θέση μας σχετικά με την παράδοση ενός προϊόντος αμυντικής βιομηχανίας για το οποίο εχουμε πληρώσει, τίθεται υπο αμφισβήτηση».

Ερωτώμενος, μάλιστα, για το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας, απάντησε σαρκαστικά λέγοντας στον δημοσιογράφο να απευθυνθεί στον Ελληνικό Τύπο.

Είδηση-σοκ από Τούρκο πολιτικό: «Η Τουρκία θα βγει από το ΝΑΤΟ αν ενταχθεί στους BRICS»


Σύμφωνα με την ανάρτηση του Clashreport, πηγές που γνωρίζουν από κοντά την υπόθεση, μιλώντας υπο τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «οποιαδήποτε μεταφορά, παραίτηση ή πώληση των S-400 δεν είναι στην ατζέντα μας. Μια τέτοια πρόταση είναι παράλογη. Οι ισχυρισμοί των ελληνικών μέσων είναι αναληθείς».

Η πώληση των F-35 στην Ελλάδα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Τουρκία για ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων στον αέρα του Αιγαίου και έχει επιβαρύνει το κλίμα στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά το θέμα της επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έθεσε εμμέσως το θέμα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και σε δημόσια παρέμβασή του σε αμερικανοτουρκικό φόρουμ, αλλά η αμερικανική θεση είναι σταθερή, καθώς υπαγορεύεται και από τη νομοθεσία CAATSA βάσει της οποίας η Τουρκία κόπηκε από τα F-35.

Το ενδεχόμενο, παντως, αποθήκευσης των S-400 και μάλιστα υπό αμερικανικό έλεγχο στο Ιντσιρλικ θα οδηγούσε σε σοβαρή κρίση με την Μόσχα σε μια περίοδο που ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο και με τον Βλαντιμίρ Πουτιν, ενώ συγχρόνως θα αποτελούσε και παραδοχή στο εσωτερικό της χώρας της λανθασμένης επιλογής να παραγγείλει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα από την Ρωσία.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φινταν είχε, πάντως, δηλώσει πριν την άφιξή του στη Νεα Υόρκη ότι γίνονται προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος της CAATSA ώστε να υπάρξει λύση και για τα F-35 ενώ η Τουρκία ενδιαφέρεται και για αγορά αμερικανικών κινητήρων για τα νεα τουρκικής κατασκευής μαχητικά.

Πάντως σε ό,τι αφορά την τύχη των S-400, πρόσφατα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασαρ Γκιουλέρ, είχε τονίσει ότι «δεν τίθεται ζήτημα να δοθούν σε άλλη χώρα οι S-400, τους οποίους προμηθεύτηκε η Τουρκία στο πλαίσιο των αναγκών της για περιφερειακό σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς». Είχε επισημάνει, δε, ότι η σύμβαση των S-400 περιλαμβάνει και ρήτρα «τελικού χρήστη», κατι που δεν επιτρέπει την πώληση τους ή την μεταβίβαση τους σε άλλη χώρα χωρίς την έγκριση της Ρωσίας.

Tags
Back to top button