Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Τουρκία είναι όντως ο μεγαλύτερος νικητής του Ινδο-πακιστανικού πολέμου;

Ο "μίνι" σε διάρκεια πόλεμος Ινδίας-Πακιστάν μπορεί να μην ανέδειξε νικητή και ηττημένο, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή. 

Ήταν η Τουρκία ο μεγαλύτερος νικητής του ινδο-πακιστανικού πολέμου;

Η εκεχειρία Ινδίας-Πακιστάν το Σάββατο φαίνεται να απέτρεψε οριακά μια σοβαρή δοκιμασία για την ναυτικό του Πακιστάν.

Η βρετανική έκδοση The Telegraph ανέφερε τότε ότι η Ινδία είχε αναπτύξει πολεμικά πλοία οπλισμένα με πυραύλους κρουζ σε απάντηση στις απροσδόκητες εξελίξεις στον κλιμακούμενο ινδο-πακιστανικό πόλεμο.

Η λογική πίσω από ένα τέτοιο χτύπημα ήταν σαφής. Η Ινδία ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στο Πακιστάν ότι οι πρόσφατες καταρρίψεις ινδικών πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και drones θα τύχει της δέουσας απάντησης.

Μια  σημαντική Ινδική ναυτική δύναμη που περιλάμβανε ένα αεροπλανοφόρο, αντιτορπιλικά, φρεγάτες και ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία  είχε κινηθεί σε απόσταση περίπου 300 μίλια από τις ακτές του Πακιστάν.

Οι συνομιλίες στη Κωνστ/πολη κρέμονται σε μία κλωστή! Ο Τραμπ θα πάει μόνο αν πάει ο Πούτιν-Στην Τουρκία σήμερα ο Ζελένσκι

Μερικά από τα εν λόγω πολεμικά πλοία μεταφέρουν τον πύραυλο BrahMos, έναν πύραυλο που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία και την Ινδία και μπορεί να πλήξει  στόχους 500 μίλια μακριά με ταχύτητα Mach 3.

Πολλοί εικάζουν ότι ο στόχος  της Ινδίας ήταν το Καράτσι, η μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν και η οικονομική του πρωτεύουσα.

Η επίθεση στο Καράτσι θα "πάγωνε" την οικονομία του Πακιστάν

Εάν οι Ινδοί χτυπούσαν με επιτυχία αυτήν την πόλη με τους πυραύλους BrahMos από την ναυτική τους ομάδα κρούσης, , αφού από το Καράτσι διακινείται το 76% του εμπορίου του Πακιστάν.

Η οικονομία τους ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εάν η Ινδία είχε καταφέρει να χτυπήσει το Καράτσι, η οικονομία του Πακιστάν θα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.

Τοποθετώντας μια ομάδα κρούσης για να στοχεύσει την σανίδα σωτηρίας της προβληματικής οικονομίας του Πακιστάν, το Νέο Δελχί έστειλε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα στην Ισλαμαμπάντ, αφού η επιτυχία των  πληγμάτων των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων ενάντια στις ινδικές επιθέσεις ήταν αδιαμφισβήτητη.

Φυσικά, αν είχαν αφεθεί οι Ινδοί, θα μπορούσαν να είχαν επιδιώξει να κλιμακώσουν τη μάχη προκειμένου να αποκαταστήσουν το κύρος τους και να αποδείξουν ότι μπορούσαν να κερδίσουν τον πόλεμο.

Υπήρχε και μια λογική στο εσωτερικό της Ινδίας για αυτό, αφού  λόγω της αποτυχίας των αρχικών επιθέσεων της χώρας κατά του Πακιστάν, πολλοί Ινδοί διαμαρτύρονταν για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Ο Μόντι, με τη σειρά του, έπρεπε να αποδείξει την ικανότητά του και την ικανότητα των στρατιωτικών ηγετών του να σταματήσουν το Πακιστάν.

Η Ισλαμαμπάντ, από την άλλη πλευρά, εξεπλάγη, σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, από τη δική της επιτυχία - και απλώς προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Και μέχρι στιγμής, το έχουν κάνει αυτό. Η κινεζική τεχνολογία πυραύλων ήταν απαραίτητη για την αεράμυνά της.

Ωστόσο ι αν ο πόλεμος είχε εξελισσόταν , το Ισλαμαμπάντ θα μπορούσε ακόμη και να καλέσει την Τουρκία να τη βοηθήσει να σταματήσει το ινδικό σχέδιο από τη θάλασσα.

1η Ιουνίου 2025! Ξεκινούν τα πρόστιμα και ο αποκλεισμός από κρατικές επιχορηγήσεις για τις ανασφάλιστες περιουσίες

Η Τουρκία  θα μπορούσε να  παρέμβει στον πόλεμο

Η Τουρκία έχει ανοιχτά ταχθεί στο πλευρό του Πακιστάν στη σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν, με την Άγκυρα να επιτρέπει στον πακιστανικό στρατό να έχει πρόσβαση στους δορυφόρους του για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Ινδίας.

Επιπλέον, τώρα έχουν ένα πολεμικό πλοίο ASW σε πακιστανικά ύδατα, ενώ πάρχουν άφθονες πληροφορίες ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει εκτοξεύσει το Πακιστάν στην Ινδία σε αντίποινα για το άνοιγμα των εχθροπραξιών ήταν ως επί το πλείστον τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η τουρκική κορβέτα ASW, TCG BÜYÜKADA, βρίσκεται επί του παρόντος αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Καράτσι - την ίδια πόλη που πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ινδική ναυτική ομάδα εργασίας επρόκειτο να χτυπήσει.

Το γεγονός ότι ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο ήταν παρόν στο λιμάνι του Καράτσι ,θα περιέπλεκε αναγκαστικά οποιοδήποτε ινδικό σχέδιο για να χτυπήσει την πόλη.

Πράγματι, αυτός ήταν πιθανώς ο λόγος που το πολεμικό πλοίο αναπτύχθηκε εκεί, χρησιμεύοντας ως  αποτρεπτικό μέσο για στρατιωτική δράση.

Ενώ η Τουρκία παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους Πακιστανούς, ζήτησε επίσης μια διακοπή της σύγκρουσης.

 Η  Άγκυρα είχε πολλά να κερδίσει

 Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η Τουρκία υπηρετώντας ως ο κύριος ξένος σύμμαχος του Πακιστάν ,μαζί με την Κίνα, προσπάθησε να γίνει ο μεσάζων οποιασδήποτε πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για να ενισχύσει το εθνικό της κύρος.

Η Τουρκία αφενός περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Ινδίας για κλιμάκωση και αφετέρου  χαράσσοντας μια πορεία προς την ειρήνη, χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τον πόλεμο για να ενισχύσει το δικό της καθεστώς στην μετα-αμερικανική παγκόσμια τάξη.

Μέχρι στιγμής αν η εκεχειρία τηρηθεί φαίνεται ότι θα  πετύχει.

Tags
Back to top button