Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων και κρατουμένων στην Ευρώπη

Η Τουρκία ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων και κρατουμένων μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με περίπου 350 χιλιάδες άτομα στις 31 Ιανουαρίου 2023 σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Τουρκική υπηρεσία του BBC.

Σύμφωνα με την έκθεση των φυλακών του 2023 που συνέταξε το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, υπήρχαν 348.265 φυλακισμένοι και κρατούμενοι στην Τουρκία έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Ακολούθησαν η Αγγλία (90.964), η Γαλλία (72.294) και η Πολωνία ( 71.228).

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπάρχουσες ικανότητες στις φυλακές αυξάνονται σταδιακά μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπήρξε σημαντική αύξηση στα ποσοστά του πληθυσμού των φυλακών σε όλη την Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Η Μολδαβία είναι η χώρα με την υψηλότερη αύξηση με 52 τοις εκατό σε αυτή την περίοδο ενός έτους.

Την Μολδαβία ακολουθεί με 26% η Βόρεια Μακεδονία, η Κύπρος με 25% και η Τουρκία με 15%.

Η αύξηση του πληθυσμού των φυλακών μειώθηκε μόνο στη Μάλτα (22%), στη Λιθουανία (8,9%), στην Εσθονία (8,8%) και στην Ελλάδα (5,2%). Παρέμεινε σταθερή σε 23 χώρες.

Η έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα από 48 διοικήσεις φυλακών σε όλη την Ευρώπη για το συνολικό πληθυσμό των φυλακών, τα ποσοστά κράτησης και τα επίπεδα υπερπληθυσμού, καθώς και προφίλ του πληθυσμού των φυλακών ανά ηλικία, φύλο και εθνικότητα, καθώς και ποσοστά αυτοκτονιών και απόδρασης.

Η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή σε πολλά στατιστικά στοιχεία

Η Τουρκία ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού φυλακισμένων μεταξύ των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον αριθμό των φυλακισμένων και των κρατουμένων να είναι 408 ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Η Τουρκία είναι περίπου 1,5 φορές μπροστά από τη Γεωργία, την πιο κοντινή χώρα σε αυτόν τον τομέα (256 άτομα ανά 100 χιλιάδες άτομα).

Η Γεωργία (256), το Αζερμπαϊτζάν (244) και η Μολδαβία (242) είναι οι χώρες που ακολουθούν την Τουρκία σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Η Τουρκία, με 4,5 φυλακισμένους και κρατούμενους ανά άτομο των σωφρονιστικών υπηρεσιών, ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό στις 31 Ιανουαρίου 2023. Την Τουρκία ακολούθησαν η Βόρεια Μακεδονία και η Γεωργία με 2,7 και η Σερβία και η Κύπρος με 2,6.

Σε χώρες με πληθυσμό άνω των 500 χιλιάδων, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων και των κρατουμένων στις φυλακές από το 2005 έως το 2023 σημειώθηκε και πάλι στην Τουρκία. Ο πληθυσμός των φυλακών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 439 τοις εκατό μεταξύ αυτών των ημερομηνιών. Η Κύπρος έρχεται δεύτερη σε αυτή την κατάταξη με ποσοστό 76%.

Σε όλη την Ευρώπη, τα βίαια εγκλήματα και τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά από τα μεγάλα εγκλήματα για τα οποία οι κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα εγκλήματα ναρκωτικών αποτελούν το 19 τοις εκατό του καταδικασμένου πληθυσμού. Ακολουθούν οι φόνοι και οι απόπειρες φόνου με ποσοστό 13%, η κλοπή με ποσοστό 12% και τα σεξουαλικά εγκλήματα με ποσοστό 8,9%.

Από τις 31 Ιανουαρίου 2023, κατά μέσο όρο σχεδόν το ένα τρίτο των κρατουμένων στις ευρωπαϊκές φυλακές παραμένει υπό κράτηση.

Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό προφυλακισμένων είναι η Αλβανία, με 55 τοις εκατό. Αυτό το ποσοστό είναι 53 τοις εκατό στην Αρμενία, 49 τοις εκατό στο Λουξεμβούργο και 46 τοις εκατό στην Ελβετία.

Κατά μέσο όρο, το 27 τοις εκατό των κρατουμένων στις ευρωπαϊκές φυλακές είναι αλλοδαποί.

Μεταξύ των χωρών με πληθυσμό άνω των 500 χιλιάδων, το Λουξεμβούργο είχε το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών στις φυλακές με 78 τοις εκατό. Το ποσοστό αυτό καθορίστηκε σε 71 τοις εκατό στην Ελβετία, 57 τοις εκατό στην Ελλάδα και 55 τοις εκατό στην Κύπρο.

Tags
Back to top button