Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η τιμή του οβελία: Τι λένε κτηνοτρόφοι και κρεοπώλεις -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες συμφωνούν ότι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται σε σειρά αγαθών εφέτος καθιστούν δυσκολότερη από κάθε άλλη φορά την επίλυση της τιμής του πασχαλινού οβελία. Οι πρώτοι επικαλούνται το κόστος παραγωγής οι δεύτεροι το κόστος της σφαγής και μεταφοράς των σφαγίων στα αστικά κέντρα και τον ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα αμνοερίφια και τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έτσι οι κτηνοτρόφοι επιδιώκουν να πουλήσουν σε τιμή άνω των 9 € το κιλό ενώ οι κρεοπώλες εντοπίζουν διαφοροποιήσεις στις τιμές, συνυπολογιζόμενων όλων των εξόδων συν το κέρδος του εμπόρου και του κρεοπώλη.

Ο κ. Δημήτρης Μόσχος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων προσδιόρισε το κόστος  παραγωγής στο 1 και κάτι ευρώ  για ένα αρνί 10 κιλών. Μίλησε για αύξηση των ζωοτροφών  σχεδόν από τον Αύγουστο αλλά και  για την αύξηση της ενέργειας και καθώς δεν βρέθηκε, όπως ανέφερε, τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, παρά το γεγονός όπως ότι από τον Οκτώβριο  οι κτηνοτρόφοι είχαν προειδοποιήσει ότι αυτό που συνέβαινε θα το αντιμετωπίζαμε το επόμενο διάστημα ενώ έθεσε και θέμα εξασφάλισης των ζωοτροφών από εδώ και στο εξής.

Ο πρόεδρος  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών  Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης ανέφερε τιμές για το αρνί περίπου από 12,50 € έως 13,80 € το κιλό και στο κατσίκι από 13,50 έως και λίγο πάνω από 15 ευρώ σε κάποιες περιοχές.

Ο κ Κεσίδης επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στη διάκριση μεταξύ φρέσκου και νωπού κρέατος. Το φρέσκο έχει σφαχθεί σε πολύ κοντινή ημερομηνία από την ώρα αγοράς ενώ το νωπό μπορεί να έχει σφαχθεί και σε χρονική απόσταση δύο εβδομάδων από την ημερομηνία αγοράς και να συντηρείται στους -1 με -1,5 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης ο Κ. Κεσσίδης επέστησε την προσοχή σε ότι αφορά τις σφραγίδες . Τα ελληνικά κρέατα φέρουν στη σφραγίδα της κρεοσκόπησης  και αναγράφουν στο  συνοδευτικό αυτοκόλλητο την λέξη Ελλάδα. Προσοχή όμως την ίδια σφραγίδα έχουν και τα εισαγόμενα από τα βαλκάνια που σφάζονται στη χώρα μας με την διαφορά ότι στο αυτοκόλλητο που τα συνοδεύει αναγράφεται η χώρα γέννησης τους.  Ο Κεσσίδης αναγνώρισε ωστόσο ότι το συνοδευτικό αυτοκόλλητο μπορεί εύκολα να παραπέσει κάτι που έχουν θέσει και ως ζήτημα οι κρεοπώλες στο αρμόδιο υπουργείο.

Tags
Back to top button