Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία και ο ρόλος της για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών

Οι διατροφικές συνήθειες τόσο στην προσχολική (1-5 ετών), όσο και στην παιδική (6-9 ετών) ηλικία παίζουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει καθώς, χτίζουν τα θεμέλια για την μετέπειτα ενήλικη ζωή.

Στην ηλικία αυτή, τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους και η ανάγκη για θρεπτικό φαγητό αυξάνεται.

Η ποικιλία τροφών είναι πολύ σημαντική, για να μπορέσει το παιδί, να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξη του θρεπτικά συστατικά. Επίσης, το να έχει την δυνατότητα επιλογής, του προσδίδει το αίσθημα της ανεξαρτησίας που αρχίζει να αποζητά.

Στην ηλικία αυτή το σώμα ετοιμάζεται για τις αλλαγές που θα συμβούν στην εφηβεία. Η πρόσληψη βιταμινών είναι πολύ σημαντική καθώς συνεισφέρουν σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Η ανάπτυξη των οστών και η αύξηση του ύψους συνδέονται άμεσα με την πρόσληψη ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα, σπανάκι, ταχίνι) και βιταμίνης D (σολομός, τόνος, κρόκοι αυγών) που ενισχύει και την απορρόφηση του ασβεστίου.

Η έλλειψη βιταμίνης Κ (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρέας, σκληρά τυριά) βοηθά την πήξη του αίματος και μπορεί να επηρεάσει και την έλλειψη σιδήρου και να οδηγήσουν σε αναιμία.

Η βιταμίνη Α (συκώτι,μοσχαρίσιο κρέας,καρότα) βελτιώνει την όραση και προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ενώ η βιταμίνη C (πορτοκάλια,κόκκινες πιπεριές,μπρόκολο) προσφέρει υγεία στα ούλα κι ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία να απορροφήσουν το σίδηρο.

Σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή είναι: ο υποσιτισμός-η νευρική ανορεξία και η παιδική παχυσαρκία.

Ο υποσιτισμός αφορά την εξαιρετικά μειωμένη πρόσληψη τροφής που μπορεί να συμβαίνει λόγω δυσμενών συνθηκών ή σοβαρής έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Αντιθέτως, η ανορεξία αφορά έναν πολύ έντονο φόβο για αύξηση βάρους και μία διαστρεβλωμένη εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του. Και τα δύο αφορούν την πρόσληψη ελάχιστης τροφής και μπορούν να προκαλέσουν καχεκτική ανάπτυξη με εξασθενημένο ανοσοποιητικό επιρρεπή σε ασθένειες που δεν θα μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει.

Από την άλλη, η παιδική παχυσαρκία εμφανίζεται όλο και περισσότερο, κυρίως λόγω κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού, αλλά και πολλών γλυκών κι άλλων τροφών επιβλαβών για την υγεία. Συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα που ακολουθούν το παιδί στην ενήλικη ζωή του, αλλά και με αυξημένα λιπίδια του αίματος, αυξημένη χοληστερόλη, διαβήτη, αλλά κι αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου (νεφρών, παχέος εντέρου) κ.α.

Τα παιδιά είναι άκρως μιμητικά σε αυτή την ηλικία, γι’αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε την δημιουργία υγιών συνηθειών από το σπίτι. 

Μερικές μικρές συμβουλές, είναι να τρώνε ένα «πλούσιο» πρωινό πριν πάνε στο σχολείο και να παίρνουν κάποιο κολατσιό (τοστ, φρούτα, σαλάτα, χυμό) από το σπίτι αντί να επισκέπτονται το κυλικείο.

Επίσης, φροντίστε στο σπίτι το παιδί να μην τρώει μπροστά στην τηλεόραση, καθώς έτσι «χάνει τον έλεγχο» της ποσότητας που τρώει. Αντίθετα, ενθαρρύνετε το να μαγειρεύετε μαζί και να τρώτε στο τραπέζι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία του στη διακόσμηση του πιάτου, πετυχαίνοντας έτσι να τρώει όλες τις τροφές.

Σημαντικό είναι ακόμη, να μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά και τις τροφές που του αρέσουν ως αντάλλαγμα για κάτι που θέλετε να κάνετε. Η χρυσή τομή βρίσκεται στην ισορροπία πρόσληψης όλων των διαφορετικών τροφών και θρεπτικών συστατικών.

Tags
Back to top button