Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Η ρωσική κίνηση που εξέπληξε τις αγορές και απομάκρυνε την χρεοκοπία στην οποία πόνταρε η Δύση

Η Ρωσία ενδέχεται να απέτρεψε τη χρεοκοπία, καθώς ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αρκετές καθυστερημένες πληρωμές σε δολάρια για τα υπερπόντια ομόλογά της, στρέφοντας την προσοχή της αγοράς στις επερχόμενες πληρωμές και στο κατά πόσον θα αποτρέψει μια ιστορική χρεοκοπία.

Τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα της Ρωσίας και η πιθανότητα χρεοκοπίας έχουν γίνει το επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών από τότε που δέχθηκε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η εισβολή που ονομάστηκε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" από τη Ρωσία, έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε παρία, μεταξύ άλλων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, και έχει περιπλέξει την ικανότητά της να πληρώνει τα χρέη της.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας αυξήθηκε δραματικά στις αρχές Απριλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα παγωμένα αποθεματικά για να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια στους ομολογιούχους της.

Με το τέλος της περιόδου χάριτος για τις πληρωμές αυτές να πλησιάζει, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατέβαλε, σε δολάρια, 564,8 εκατ. δολάρια για τοκομερίδια και υποχρεώσεις εξόφλησης ενός ομολόγου που λήγει το 2022 και μια πληρωμή τοκομεριδίων 84,4 εκατ. δολαρίων για ένα άλλο ομόλογο που λήγει το 2042.

Η ανακοίνωση εξέπληξε τις αγορές που είχαν προετοιμαστεί για μια χρεοκοπία στο τέλος της περιόδου χάριτος την Τετάρτη, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη μεγάλη εξωτερική χρεοκοπία της Ρωσίας εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Τι συνέβη στις 29 Απριλίου

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κατέβαλε σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια που όφειλε στους κατόχους δύο ομολόγων της σε δολάρια. Δύο πιστωτές δήλωσαν στο Reuters ότι δεν είχαν δει ακόμη τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές είχαν πραγματοποιηθεί και ότι η πηγή φαίνεται να βρίσκεται εκτός των ορίων των υφιστάμενων κυρώσεων.

Η Επιτροπή Προσδιορισμού Πιστωτικών Παραγώγων, που εκπροσωπεί μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνεδρίασε την Παρασκευή και αναγνώρισε τις αναφορές για τις πληρωμές της Ρωσίας, αλλά παρ' όλα αυτά έκανε σχέδια για δημοπρασία ανταλλαγής πιστωτικών αθέτησης την επόμενη εβδομάδα "αποκλειστικά και μόνο για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος αδυναμίας πληρωμής".

Ποια ήταν η αντίδραση της αγοράς 

Οι τιμές των ρωσικών ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 15 σεντς, σχεδόν διπλασιάζοντας την τιμή τους. Τα ομόλογα μεγάλων εταιρειών που δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση, όπως η Gazprom, η Lukoil και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών VimpelCom, σημείωσαν επίσης άνοδο 2-5 σεντς.

Η ασφάλιση έναντι της χρεοκοπίας της Ρωσίας έγινε λιγότερο ακριβή, με τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) που συνδέονται με το κρατικό χρέος της Ρωσίας να μειώνονται στο 64,333% εκ των προτέρων από 76,4% εκ των προτέρων την Πέμπτη, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Τι μέλλει γενέσθαι; 

Εάν οι πληρωμές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ξεκαθαρίσουν, η προσοχή θα στραφεί σε δύο γεγονότα στα τέλη Μαΐου:

1) Οι συναλλαγές μεταξύ αμερικανικών προσώπων και του υπουργείου Οικονομικών, της κεντρικής τράπεζας ή του εθνικού ταμείου πλούτου της Ρωσίας επιτρέπονται μόνο βάσει προσωρινής άδειας που έχει εκδοθεί από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) των ΗΠΑ και η οποία λήγει στις 25 Μαΐου. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σχολιάσει αν η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.

2) Η Ρωσία αντιμετωπίζει πληρωμές τοκομεριδίων που λήγουν στις 27 Μαΐου για ένα ομόλογο σε δολάριο που εκδόθηκε το 2016 και ένα ομόλογο σε ευρώ που εκδόθηκε το 2021.

Η πληρωμή για το ομόλογο σε ευρώ θα μπορούσε να γίνει σε ρούβλια ως έσχατη λύση, αλλά το ομόλογο σε δολάριο δεν έχει αυτή την πρόβλεψη.

Τα ομόλογα που σχετίζονται με την πληρωμή της 4ης Απριλίου δεν περιλάμβαναν πληρωμές σε ρούβλια ως επιλογή, γεγονός που ήταν βασικό για τον προσδιορισμό ότι υπήρξε "πιθανή αδυναμία πληρωμής" όταν η Ρωσία προσπάθησε να πληρώσει σε ρούβλια.

Πόσα χρωστάει η Μόσχα και πόσα έχει για να πληρώσει 

Αν οι πληρωμές της περασμένης εβδομάδας ξεκαθαρίσουν, οι υποχρεώσεις της Ρωσίας για πληρωμές διεθνών ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το ήμισυ των εκκρεμών εκδόσεων σε ξένο νόμισμα, βρίσκονταν στην κατοχή επενδυτικών κεφαλαίων και διαχειριστών κεφαλαίων εκτός Ρωσίας.

Η απειλή της ρωσικής χρεοκοπίας είναι ιδιόμορφη, καθώς η Μόσχα αναμένεται να έχει τα κεφάλαια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το γεγονός ότι ορισμένες από τις πηγές της έχουν παγώσει ή τελούν υπό κυρώσεις καταλήγει στην προθυμία της Μόσχας να πληρώσει από άλλες πηγές μετρητών, παρά στην ικανότητά της να το πράξει.

Μόνο τα μισά από τα πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας έχουν παγώσει ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Ακόμη και καθώς η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της αγορές, η Ρωσία έχει λάβει φέτος, κατά μέσο όρο, κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.
 

Tags
Back to top button