Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ετοιμάζεται να απαντήσει στα τουρκικά drones των Ουκρανών

Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Ουκρανία η οποία όμως διαθέτει ήδη και έχει παραγγείλει ακόμα περισσότερα τουρκικά drones, η Ρωσία φαίνεται πως λαμβάνει ειδικά μέτρα. Έτσι ρωσικό άρμα μάχης Τ-80 εμφανίστηκε στην Κριμαία με ένα ad hoc είδος θωράκισης προς αντιμετώπιση drones. Οι Ρώσοι είναι βέβαιο ότι μελέτησαν τα διδάγματα από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όταν άφησαν τους Αρμενίους συμμάχους τους να πετσοκοφτούν, κυριολεκτικά, από Αζέρους και Τούρκους, σύμφωνα με το .

Ειδικά τα τουρκικά drones είχαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων. Έτσι οι Ρώσοι τοποθέτησαν ένα είδος μεταλλικού στεγάστρου επί του πύργου άρματος το οποίο παρέχει, ή τουλάχιστον πιστεύουν ότι θα παράσχει, προστασία έναντι πληγμάτων εκ των άνω από καμικάζι drones. Τα άρματα διαθέτουν την ισχυρότερή τους θωράκιση στο εμπρόσθιο τμήμα τους ενώ η κορυφή του πύργου τους αποτελεί ένα από τα αδύνατα σημεία τους. Αυτή την αδυναμία στοχεύουν να εξαλείψουν οι Ρώσοι. Το κατά πόσο αυτό θα γίνει κατορθωτό μόνο η πράξη θα το δείξει. Πάντως ακόμα κι αν η εν λόγω θωράκιση δεν σταματήσει το εχθρικό βλήμα, θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον την καταστροφή του άρματος.

Η εν λόγω “θωράκιση” ίσως αποδειχθεί αποτελεσματική και έναντι των αμερικανικών αντιαρμaτικών πυραύλων Javelin που έχουν σχεδιαστεί για να υπερνικούν την “εκρηκτική” ενεργητική θωράκιση που συνήθως διαθέτουν τα ρωσικά άρματα μάχης. Η τοποθέτηση του στεγάστρου είναι κοινός τόπος ή αποτελεί, για την ώρα τουλάχιστον, “τοπική” πρωτοβουλία; Επίσης το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πάντως και ένα άρμα Τ-72Β3 εμφανίστηκε με επιπλέον πλευρική θωράκιση άγνωστου τύπου κατά τη διάρκεια άσκησης το καλοκαίρι.

Άλλα άρματα επίσης εμφανίστηκαν με μεταλλικά ασπίδια γύρω απ’ το σκάφος, στο πίσω μέρος του πύργου και αλλού ή και με άλλες παράξενες μορφές επιπλέον θωράκισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σοβιετικοί αρματιστές είχαν υιοθετήσει περίεργες “θωρακίσεις” – μέχρι μεταλλικούς σομιέδες κρεβατιών – για να αντιμετωπίζουν τα αντιαρματικά βλήματα κοίλου γεμίσματος που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί. Παρόμοιες αυτοσχέδιες θωρακίσεις εμφανίστηκαν και στις πρόσφατες μάχες στην Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Επίσης φαίνεται πως οι Ρώσοι τοποθετούν ενεργητικές εκρηκτικές θωρακίσεις σε αμμόσακκους που κρεμούν στα άρματά τους.

Φυσικά υπάρχει και το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας όπως το Shotra. Όμως με αυτό έχει εφοδιαστεί μικρός αριθμός Τ-90Μ και Τ-72Β3. Εξάλλου δεν είναι βέβαιο ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πλήγματα υπό γωνία 90 μοιρών από loitering munitions. Σε κάθε περίπτωση η υιοθέτηση των αυτοσχέδιων θωρακίσεων από τους Ρώσους μεταφράζεται από τη Δύση ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στα αρματικά προγράμματα του ρωσικού στρατού. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην καθυστέρηση στο πρόγραμμα του παρουσιαζόμενου, τουλάχιστον, ως υπέρ-άρματος, του Τ-14 ARMATA.

Tags
Back to top button