Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η «Πύλη της Κολάσεως»: Ο κρατήρας που φλέγεται εδώ και μισό αιώνα

Στη μέση της ερήμου Καρακούμ του Τουρκμενιστάν, ένα βιομηχανικό ατύχημα του περασμένου αιώνα μετατράπηκε σε ατραξιόν που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Είναι η «Πύλη της Κολάσεως», γνωστή και ως κρατήρας του Ντάρβαζα από το όνομα ενός γειτονικού χωριού, ένας κρατήρας μέσα στον οποίο λάμπουν οι άσβεστες φλόγες μιας φωτιάς φυσικού αερίου.

Βοιωτία: Ο απόκοσμος κρατήρας στον Παρνασσό που μόνο λίγοι έχουν δει

Πολλά σενάρια κυκλοφορούν για το πώς σχηματίστηκε ο λάκκος, με διάμετρο 70 μέτρα και βάθος 30.

Σύμφωνα πάντως με τη δημοφιλέστερη εκδοχή, ο κρατήρας σχηματίστηκε το 1971, όταν η Σοβιετική Ένωση (στην οποία ανήκε το Τουρκμενιστάν μέχρι το 1991) πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση και χτύπησε κατά λάθος ένα κοίτασμα φυσικού αερίου.

Το έδαφος τότε άνοιξε και κατάπιε το γεωτρύπανο, το οποίο εικάζεται ότι παραμένει κάπου μέσα στον κρατήρα.

Φοβούμενοι ότι τα αέρια που διέρρεαν θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τα γύρω χωριά, οι γεωλόγοι λέγεται ότι έβαλαν επίτηδες φωτιά στον λάκκο, νομίζοντας ότι το αέριο θα σταματούσε να αναβλύζει σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Έκαναν όμως λάθος και η φωτιά καίει μέχρι σήμερα.

Ο κρατήρας του Ντάρβαζα βρίσκεται στην λεκάνη Αμού-Ντάρια, ένα εξαιρετικά παραγωγικό πεδίου πετρελαίου και αερίου που εκτείνεται από το Τουρκμενιστάν μέχρι το Ουζμπεκιστάν.

Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο της λεκάνης είναι γνωστό ότι μπορεί να διαπερνά το έδαφος και να φτάνει στην εποφάνεια, η ύπαρξη του κρατήρα «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη» σχολίασε στο National Geographic ο Μαρκ Άιρλαντ του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στη Βρετανία.

Το πιθανότερο είναι ότι ο κρατήρας επικοινωνεί με φυσικές δεξαμενές αερίου που του προσφέρουν απεριόριστα καύσιμα, είπε.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Πύλη της Κόλασης, της οποίας η πύρινη λάμψη είναι ορατή από χιλιόμετρα μακριά μετά τη δύση του ήλιου.

Ο κρατήρας έγινε διάσημος στο Διαδίκτυο το 2019 όταν ο τότε πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, παρουσίασε βίντεο στο οποίο οδηγούσε αυτοκίνητο αγώνων γύρω από το χείλος του λάκκου.

Tags
Back to top button