Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Η πρώτη βιο ηλεκτρονική κάψουλα που ανιχνεύει την αιμορραγία στο στομάχι

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη κάψουλα-αισθητήρα, που περιέχει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, τα οποία μπορούν να διαγνώσουν την αιμορραγία στο στομάχι.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «τσιπάκι» με βακτήρια, το οποίο συνδυάζει αισθητήρες από ζωντανούς μικροοργανισμούς με ηλεκτρονικά πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Ο βακτηριακός-ηλεκτρονικός αισθητήρας μετατρέπει το «σήμα» (δηλαδή τη βιολογική αντίδραση) των βακτηρίων σε ασύρματο ηλεκτρονικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια είναι δυνατό να διαβαστεί από ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Με τη βοήθεια μιας ειδικής εφαρμογής Android, τα στοιχεία αυτά, μπορούν μετά να αναλυθούν.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", δήλωσαν ότι «συνδυάζοντας τροποποιημένους βιολογικούς αισθητήρες με χαμηλής ενέργειας ασύρματα ηλεκτρονικά, μπορούμε να ανιχνεύσουμε βιολογικά σήματα στο σώμα και σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας έτσι νέες διαγνωστικές δυνατότητες».

Τα τελευταία χρόνια, οι συνθετικοί βιολόγοι έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου στην τροποποίηση των βακτηρίων, έτσι ώστε, αυτά, να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, π.χ. της ρύπανσης, ή σε βιοδείκτες κάποιας ασθένειας.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ τροποποίησαν ένα στέλεχος από το γνωστό βακτήριο E.coli, έτσι ώστε να εκπέμπει φως, όταν έρχεται σε επαφή στο γαστρεντερικό σύστημα με την ουσία αίμη, η οποία αποτελεί συστατικό του αίματος.

Τα βακτήρια εισάγονται, μαζί με τα ηλεκτρονικά (φωτοτρανζίστορ, μικροεπεξεργαστής), σε μια κάψουλα μήκους περίπου 3,5 εκατοστών, που χρειάζεται μόνο 12 μικροβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία παίρνει από μια μικρομπαταρία των 2,7 βολτ, αρκετή για περίπου ενάμιση μήνα συνεχούς χρήσης.

Τα πειράματα έως τώρα έχουν γίνει με επιτυχία σε χοίρους, ανιχνεύοντας τα όποια ίχνη αίματος στο στομάχι τους, ενώ θα ακολουθήσουν και σε ανθρώπους. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button