Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η περιοχή του Τσερνόμπιλ παραμένει μολυσμένη!

Στις 26 Απριλίου 1986 συνέβη ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία. Ο αντιδραστήρας Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών ουσιών να απελευθερωθεί στο περιβάλλον. Ακόμη και αν πέρασαν 34 χρόνια από τότε, η περιοχή εξακολουθεί να θεωρείται μολυσμένη.

Στις 26 Απριλίου 1986, σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ.

Ήταν το τo πλέον καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, τόσο όσον αφορά τον εκτιμώμενο αριθμό ανθρώπων που σκοτώθηκαν και επηρεάστηκαν από τις συνέπειές του, καθώς και την οικονομική ζημία.

Η έκρηξη κατέστρεψε ολοσχερώς έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και το κτίριο της μονάδας ισχύος κατέρρευσε, απελευθερώνοντας μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον.

 

Ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης Πρίπυατ - περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι - εκκενώθηκαν από τη ζώνη αποκλεισμού 30 χιλιόμετρα γύρω από το εργοστάσιο, την επόμενη ημέρα.

Περισσότεροι από 600 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην εκκαθάριση της περιοχής όπου συνέβη το ατύχημα.

Οι πρώτοι ρευστοποιητές, οι οποίοι ήταν εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού, πυροσβέστες και στρατιωτικοί πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες από ασθένειες ακτινοβολίας.

Το νέφος που σχηματίστηκε από τον φλεγόμενο αντιδραστήρα διασκόρπισε διάφορα ραδιενεργά υλικά, κυρίως ραδιονουκλίδια ιωδίου και καισίου, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

 

Η επακόλουθη μόλυνση οδήγησε περίπου 8,4 εκατ. κατοίκους της σύγχρονης Λευκορωσίας, Ουκρανίας και της Ρωσίας να εκτεθούν σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ενώ πάνω από 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Στο τέλος του 2018 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός νέου μεταλλικού θόλου, μιας ασπίδας πάνω από την κατεστραμμένο αντιδραστήρα 4 του Τσερνόμπιλ.

Η «σαρκοφάγος» σε μορφή μιας κινούμενης αψίδας κάλυπτε την πιο παλιά εγκατάσταση «Καταφύγιο», η οποία δημιουργήθηκε βιαστικά το Νοέμβριο του 1986.

Μία κολοσσιαία κατασκευή από ατσάλι, που ζυγίζει συνολικά 36.000 τόνους, και έχει σχεδιαστεί να αποτρέψει διαρροές ραδιενέργειας στα επόμενα 100 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πρέπει να έχει μετατραπεί σε μια απολύτως ασφαλή εγκατάσταση.

Tags
Back to top button