Πριν λίγες ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στόχευσαν με drones μία κρίσιμη ρωσική αεροπορική βάση στην χερσόνησο της Κριμαίας. Την είδηση μετέδωσε το ίδιο το υπουργείο άμυνας του Κιέβου, υποστηρίζοντας πως ως αποτέλεσμα του πλήγματος υπέστησαν ζημιές σημαντικά οπλικά συστήματα της Μόσχας.
Καταστράφηκαν MiG-31 και S-400;
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου άμυνας, πολύ πρόσφατα μη επανδρωμένα αεροχήματα στόχευσαν με επιτυχία την βάση Belbek των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Μεταξύ άλλων, τα ουκρανικά drones χτύπησαν ένα αναχαιτιστικό μαχητικό τύπου MiG-31BM Foxhound της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και συστήματα μίας αντιαεροπορικής συστοιχίας τύπου S-400. Την αποστολή ανέλαβε με επιτυχία η μονάδα Alpha των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, πρόσθεσε το υπουργείο της χώρας.
Οικονομική γενοκτονία! Η έκθεση-Σοκ που "τελειώνει" το παραμύθι της ανάπτυξης – Έρχεται μόνιμη φτώχεια για τους Έλληνες
Από την μεριά του, το Κρεμλίνο (μέσω αξιωματούχων του) υποστήριξε πως η ουκρανική αεροπορική επίθεση αναχαιτίστηκε με επιτυχία. Ειπώθηκε συγκεκριμένα πως η ρωσική αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει και τα 11 εισερχόμενα ουκρανικά drones, προστατεύοντας με επιτυχία την αεροπορική της βάση.
Αν και ο ουκρανικός στρατός δεν ανάρτησε βίντεο που να επιβεβαιώνει την στόχευση μαχητικού MiG-31 και συστήματος αεράμυνας S-400, ο επίσημος λογαριασμός του υπουργείου άμυνας της χώρας δημοσίευσε στο X φωτογραφίες από την στιγμή της επίθεσης. Σε αυτές φαίνονται ουκρανικά drones να πλησιάζουν τα δύο οπλικά συστήματα πριν τα πλήξουν.
Στρατιωτικοί αναλυτές που μελέτησαν το υλικό κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κατά πάσα πιθανότητα οι Ουκρανοί κομάντος πραγματοποίησαν την επίθεση με drones οπτικών ινών. Οι Ρώσοι κατάφεραν σίγουρα να καταρρίψουν κάποια από αυτά, μιας και οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν λόγο για μία σειρά από εκρήξεις εχθές το βράδυ.
Δεδομένων των αντικρουόμενων δηλώσεων, παραμένει άγνωστο εάν και σε τι βαθμό υπέστησαν ζημιά τα δύο ρωσικά οπλικά συστήματα που ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο άμυνας.
Από τις φωτογραφίες πάντως που ανάρτησε το Κίεβο φαίνεται πως στοχεύθηκε ένα μαχητικό έκδοσης MiG-31BM Foxhound και ένα ραντάρ τύπου 92N6 μίας ρωσικής συστοιχίας S-400. Αν οι Ουκρανοί κατάφεραν πράγματι να στοχεύσουν έναν τέτοιον αισθητήρα, έχουμε να κάνουμε με μία σημαντική απώλεια για την Μόσχα. Αυτό το ραντάρ είναι πολυλειτουργικό με μεγάλη ακτίνα παρακολούθησης και τεχνολογία αιχμής. Στις εικόνες παρατηρούμε επίσης δύο ρωσικά ραντάρ τύπου Nebo-SVU στο στόχαστρο των ουκρανικών drone, όπως και ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας τύπου Pantsir-S2.