Είναι πραγματικά υπέροχο όταν βλέπεις πως κάποιες μαγειρικές συνταγές μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο ακόμα και αν στο μεταξύ έχουν περάσει χιλιετίες. Μία τέτοια είναι και η περίπτωση συνταγής που τελικά διασώζεται μέχρι σήμερα. Μας τη δίνει ένας πολύ γνωστός γιατρός και φιλόσοφος, ο Γαληνός. Μοιάζει πάρα πολύ με τα σημερινά pancakes απλά το ονομάζει, επί το ελληνικότερον, «τηγανίτες»
Mάλιστα, αυτή η συνταγή πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, καθώς έχουμε αναφορές από τον Έλληνα ποιητή Ιππόνακα (που έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ), δηλαδή αιώνες πριν τον Περικλή, και αναφέρεται σε κάτι που μοιάζει επίσης πολύ με pancakes. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι συνταγές, όπως και σήμερα, καταναλώνονταν κυρίως για πρωινό.
Ο λόγος που τα τατουάζ στην αρχαία Ελλάδα ήταν δείγμα ντροπής και εξευτελισμού
«Βάζεις λάδι σε ένα τηγάνι, πάνω σε άκαπνη φωτιά, και όταν ζεσταθεί, βάζεις αλεύρι σιταριού, το αναμειγνύεις με νερό και το απλώνεις πάνω στο τηγάνι. Πολύ γρήγορα αυτό τηγανίζεται στο λάδι, στρώνει και πήζει σαν φρέσκο τυρί», λέει ο Γαληνός στην πραγματεία του περί τροφίμων. Στη συνέχεια, προτείνει να γυρίσεις να το αναποδογυρίσεις δύο-τρεις φορές (σαν ομελέτα) και στο τέλος να ρίξεις επάνω μέλι και θαλασσινό αλάτι.
Οι τηγανήτες αυτές πρέπει να ήταν αρκετά πιο λεπτές από τα σημερινά pancakes, πιθανόν ακόμα πιο παχιες από αυτή των σημερινών pancakes και συχνά περιείχαν, εκτός από μέλι και αλάτι, ψημένο σουσάμι. Στο British Museum φαίνεται να δίνουν επακριβώς τη συνταγή, με πιο σημερινούς όρους.
Για 4 άτομα:
- 120 γραμ. Αλεύρι
- 225ml νερό
- 2 κουταλιές μέλι
- Λάδι για τηγάνισμα
- 1 κουταλιά σουσάμι
Αν προσθέσετε σε αυτό και μία πρέζα αλάτι, τότε θα έχετε επακριβώς και πολύ γρήγορα το πρωινό των Αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων το οποίο φαίνεται μάλιστα να πωλούνταν και στην Αγορά ως streetfood της εποχής.