Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η νέα ελληνική "γραμμή Μεταξά" στα νησιά μας κατά των επεκτατικών τουρκικών βλέψεων σε ΑΟΖ και Αιγαίο

Ο ερχομός του νέου έτους αναμένεται να φέρει φουρτούνα στα Ελληνοτουρκικά σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο, διακόπτοντας απότομα το αφήγημα της Αθήνας περί ήρεμων νερών στο Αρχιπέλαγος αφού οι Τούρκοι  έχουν μεθύσει μετά την επικράτηση των Τζιχαντιστών τους στη Συρία και  επιχειρούν ανοιχτά πλέον να μετατρέψουν την ΝΑ Μεσόγειο σε "τουρκική λίμνη".

Ο Ερντογάν αποκάλυψε ήδη τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, αφού προανήγγειλε ότι εντός του Ιανουαρίου θα προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας του με τη Συρία, θα αποπειραθεί να κάνει στη συνέχεια το ίδιο με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την οριοθέτηση της ΑΟΖ του ψευδοκράτους στην Κύπρο με τη Συρία.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Πρωτόγνωρες καταστάσεις για την Ευρώπη μετά την διακοπή του φυσικού αερίου

Όλα αυτά θα τα επιχειρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος στη βάση του win-win, αγνοώντας επιδεικτικά την ύπαρξη της Κύπρου στην οποία δεν αναγνωρίζει ότι δικαιούται ΑΟΖ , ως νησί, κατά παράβαση του Δικαίου της θάλασσας, στα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ο «τελικός» τουρκικός χάρτης ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο

Διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, ότι η Τουρκία στην περίπτωση οριοθέτησης της ΑΟΖ με την χώρα μας, θα ξεκινήσει έχοντας ως αφετηρία ότι τα νησιά  μας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο δεν έχουν ΑΟΖ, με αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να φθάνει μέχρι το ύψος του 25ου μεσημβρινού, στην πλάτη των νησιών μας έναντι των μικρασιαστικών παραλίων.

Με βάση τις τουρκικές θέσεις περί υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, όπως αυτές σε βάθος χρόνου από το 1974 και μετά έχουν διατυπωθεί –εκφραστεί κατά καιρούς, είτε λεκτικά, είτε  με χάρτες, είτε με ΝΟΤΑΜ , είτε με στρατιωτικές κρίσεις και παραβιάσεις της στο Αιγαίο και  φυσικά σε συγκερασμό με τα υπάρχοντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αρχιπέλαγος, εκτιμούμε  ότι ο τελικός χάρτης  αξιώσεων της  Τουρκικής ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, θα περιλαμβάνει κατά το ελάχιστο, θαλάσσιες «προβοσκίδες» τουρκικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, οι οποίες εκκινώντας από τις τουρκικές ακτές  θα καταλήγουν σε βάθος εντός  στο Αρχιπέλαγος, ως ακολούθως: 

Α. Περιοχή Βορείως Σαμοθράκης-νοτίως Αλεξανδρουπόλεως- έως έμπροσθεν Θάσου

Β. Περιοχή μεταξύ Λήμνου-Σαμοθράκης-Θάσου( εδράζεται το τεράστιο πετρελαϊκό κοίτασμα «Μπάμπουρας»).

Γ. Περιοχή μεταξύ Λήμνου-Λέσβου, νοτίως Αγίου Ευστρατίου, μέχρι έμπροσθεν Σκύρου.

Δ. Περιοχή μεταξύ Λέσβου- Χίου, βορείως Ψαρών ,  μέχρι ΝΑ Σκύρου.

Ε. Περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου,  βορείως Ικαρίας μέχρι Νοτίως Σκύρου .

ΣΤ. Περιοχή μεταξύ Χίου-Σάμου εκτεινόμενη νοτίως Ικαρίας , στην πλάτη των Δωδεκανήσων, στη συνέχεια εκσπόμενη μεταξύ Αστυπάλαιας και Κώ και εκείθεν μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου και νοτιότερα, όπου θα συναντήσει την τουρκική ΑΟΖ ανατολικότερα Ρόδου και μεταξύ αυτής και Καστελόριζου.

Σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν «προβλέψεις»  για  θαλάσσιες-εναέριες λωρίδες επικοινωνίας της ηπειρωτικής Ελλάδας με Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο  αλλά  και μεταξύ των νησιών ώστε να μην διακόπτεται η  Ελληνική θαλάσσια και εναέρια «συνέχεια» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων.

Παράλληλα  θα συρρικνώνεται το εύρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου καθώς και αυτού του FIR Αθηνών.

Κάποια από τα παραπάνω, θα  αποτελούν πιθανότατα προϊόντα επεξεργασίας από τους Τούρκους χαρτών περί υπαρχόντων πετρελαϊκών κοιτασμάτων-κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Αιγαίο, έτσι ώστε μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας μαζί μας ,  τα υπόψιν κοιτάσματα να ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της τουρκικής  ΑΟΖ –υφαλοκρηπίδες των δύο χωρών, ανοίγοντας τον δρόμο για συνεκμετάλλευσή τους .

 Ο Ερντογάν ξεκινάει εσπευσμένα την μεγάλη αεροναυτική  άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα"

Παράλληλα ο Ερντογάν θέλοντας να κάνει επίδειξη ισχύος αλλά και να υπογραμίσει σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο, ότι η χώρα του θα είναι κυρίαρχος στη ΝΑ Μεσόγειο, ξεκινάει σε 4ημέρες την μεγάλη αεροναυτική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Πρωτόγνωρες καταστάσεις για την Ευρώπη μετά την διακοπή του φυσικού αερίου

Η εν λόγω άσκηση θα πραγματοποιηθεί από 7 έως τις 16 Ιανουαρίου, στην οποία θα συμμετέχουν σύμφωνα με τους Τούρκους, έως και 87 πολεμικά πλοία επιφανείας, 7 υποβρύχια, 48 αεροπλάνα και ελικόπτερα, 28 μη επανδρωμένα UAV/USV, καθώς και 20.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Δυνάμεων. 

Η αναγκαιότητα συνέχισης του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας

Οι παραπάνω λόγοι  υποδεικνύουν στην  Ελλάδα πως  δεν θα πρέπει να επαναπαυθεί αλλά να συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, προσανατολισμένο  κατά προτεραιότητα στους εξής τομείς :

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιάιτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά , καθώς επίσης και να προβεί στην αγορά άμεσα αντιαρματικών τύπου Javelin από το οποίο δεν προστατεύονται τα τουρκικά άρματα από το σύστημα αυτοπροστασίας τους.

Επίσης επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

3. Να προβεί στην συγκρότηση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα μαζί με τα πυρομαχικά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταφορικών ελικοπτέρων με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, ακόμη και χωρίς τα οχήματά τους αν χρειαστεί (άλλωστε οχήματα θα βρεθούν όπου μετακινηθούν, ακόμη και αγροτικά οχήματα).

4 Να συνεχιστεί η προώθηση των Μ1117ΑSV GUARDIAN θωρακισμένων οχημάτων σε Ανεξάρτητες Υπομονάδες μικρονήσων, τα οποία είναι κατάλληλα για την εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων.

5.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI. 

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 2 λιγότερα μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει   20 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει  UCAV  και USV.

6. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

7. Να προβεί άμεσα στην αγορά μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J , καθώς και ιπτάμενων τάνκερ, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα προσβολής  του συνόλου της Τουρκίας

8. Επαύξηση της  δυνατότητας   επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ρανταρ κυρίων νήσων, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού , κλπ) αλλά  και σε μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

10. Νέα Αμυντική οργάνωση Έβρου ποταμού, συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διάνοιξη  μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες.

Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .

11. Να προμηθευθεί και εγκαταστήσει  στα νησιά μας επιπλέον αντιπλοϊκούς πυραύλους δημιουργώντας  περιοχές ευρείες στο Αιγαίο Anti Acess/Area Denial (Α2/AD) για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

12. Να προβούμε στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο στην ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν.

 Επιβεβλημένη η λήψη Πολιτικοσταρτιωτικών μέτρων

Παράλληλα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσουν στην Τουρκία με  δημιουργία τετελεσμένων στη ΝΑ Μεσόγειο , ακυρωνοντας με εμφατικό τρόπο  τους παραπάνω τουρκικούς σχεδιασμούς.

Συγκεκριμένα η Κύπρος μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάδειξη στην εξουσία των Τζιχαντιστών που δεν είναι τίποτε άλλο από πιόνια του Ερντογάν, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω θέσεως για  τα συμφέροντα ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ στη ΝΑ Μεσόγειο και Μ.Ανατολή.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ και πως έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος από τον προσπορισμό των υδρογονανθράκων που  αυτές περιέχουν, αλλά και από την διέλευση μέσω αυτών καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης  Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης.

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε τα εξής:

1.  Άμεσα  Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαβουλευθούν με ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλία, ώστε  με την ανάληψη των Προεδρικών καθηκόντων από τον Τράμπ, να προβούν στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού  η χώρα μας επεκτείνει στα 12 νμ τα χωρικά της ύδατα στην ΝΑ Μεσόγειο όπως ακριβώς έχει πράξει η Τουρκία.

Έτσι θα «έκοβαν το βήχα» στον Ερντογάν που ονειρεύεται η τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής νοτίως Καστελορίζου, να χαράξουν Τουρκία και κατεχόμενα  ΑΟΖ με τη Συρία, μετατρέποντας την ΝΑ Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, κάτι που σίγουρα δεν επιθυμούν ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ.

2.Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ΤΩΡΑ να απαιτήσουν από τις χώρες της ΕΕ την δημιουργία  ΑΜΕΣΑ δύο αεροναυτικών βάσεων της Ένωσης με Διοίκηση-Επιτελείο  σε Κρήτη και Κύπρο αντίστοιχα, που να διαθέτουν πολεμικά πλοία επιφανείας-υποβρύχια-drones-μαχητικά αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις που να σταθμεύουν μόνιμα σε αυτές, για αποτροπή οποιασδήποτε τουρκικής αποκοτιάς στη ΝΑ Μεσόγειο.

Πυλώνας στην κίνησή μας αυτή πρέπει να είναι Γαλλία.

3.Επιπλέον υπογραφή με το Ισραήλ  από Ελλάδα και Κύπρο στρατιωτικής συμφωνίας που να περιλαμβάνει δεσμεύσεις και μέτρα για αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση προσβολής τους από τρίτο κράτος.

4.Τέλος ΑΜΕΣΑ υπογραφή από την Κύπρο με τις ΗΠΑ και Γαλλία συμφωνιών αγοράς οπλικών συστημάτων από αυτές, όπως πολεμικών πλοίων-μαχητικών αεροσκαφών-drones, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί διπλωματικά και στρατιωτικά  μέσω αυτών η θέση της Μεγαλονήσου.

Κλείνοντας επισημαίνω πως οι Τούρκοι την μόνη γλώσσα που τελικά  καταλαβαίνουν δεν είναι αυτή της διπλωματίας και του διαλόγου, αφού δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε κατ΄ ελάχιστο στις διεκδικήσεις τους σε βάρος του Ελληνισμού, αλλά  αυτή της στρατιωτικής ισχύος.

Tags
Back to top button