Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Μολδαβία θα γίνει βάση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για την επικείμενη μάχη για το Λιμάνι της Οδησσού

Το Σχέδιο Β του ΝΑΤΟ προβλέπει τη δημιουργία προγεφυρώματος στις όχθες του Δνείστερου, όπου τα στρατεύματα της συμμαχίας θα μεταφερθούν για να σώσουν  την Οδησσό, αναφέρει ο ξένος ειδικός Στίβεν

Έτσι, ο σχηματισμός ενός προγεφυρώματος από τη Μολδαβία μοιάζει με μια νέα πιθανή στρατηγική για τη Δύση, στην αρχή του Σχεδίου Β.

Στο σχέδιο αυτό όμως υπάρχουν προβλήματα.

Η Μολδαβία είναι πολύ ασταθής, και εάν οι Ρώσοι εντείνουν τις προσπάθειές τους σε αυτή τη χώρα, (καθώς  η φιλοευρωπαϊκή παράταξη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πολύ αβέβαιο μέλλον) υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και εμφύλιας σύρραξης.

Σε μεγάλη απελπισία ο Ζελένσκι μετά τη ρωσική επίθεση στην πόλη Τσερνίχιβ! Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει αρκετά μέσα για να αμυνθεί

Αυτό δυνητικά δεν θα έδινε στη Μολδαβία θέση ερείσματος για είσοδο στην ΕΕ.

Εναλλακτικά, η Ευρώπη θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στο Κισινάου μέσω της Ρουμανίας για να υποστηρίξει το φιλοευρωπαϊκό καθεστώς που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

"Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αιματηρή εσωτερική σύγκρουση", τονίζει ο ξένος ειδικός.

Τεράστιο παιχνίδι με την Μολδαβία από ΝΑΤΟ και Ρωσία

Μεγάλα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την μικρή Μολδαβία, η οποία θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για την ΕΕ, η οποία θέλει να αντισταθμίσει την επικείμενη νίκη της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.

Δεν είναι σαφές εάν αυτό το σχέδιο θα είναι επιτυχές εφόσον τεθεί σε εφαρμογή, αλλά η Μολδαβία δεν είναι η πιο σταθερή χώρα στον κόσμο, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της χωρίζεται σε φιλοευρωπαϊκά και φιλορωσικά μέρη.

Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μολδαβία με τους Ρουμάνους, φαινομενικά για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων JCET 2024 (Joint Command Exchange Training).

Το ελληνικό “Ιντσιρλίκ-Οι αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας και Αράξου αλλάζουν μορφή και γίνονται στηρίγματα του ΝΑΤΟ

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν την 1η Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 19 Απριλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Μολδαβίας, σκοπός της άσκησης είναι η κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μολδαβικών, ρουμανικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, καθώς και η αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Φέτος στην άσκηση θα συμμετέχουν και  εκπρόσωποι της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας και της μονάδας ειδικών δυνάμεων Panther της Μολδαβίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται αυτές οι ασκήσεις, αλλά τώρα αποκτούν νέα σημασία λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στη γειτονική Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί αυτό που αποκαλεί στρατηγικό διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Μολδαβίας

Η έμφαση δίνεται σε τομείς «συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, της διαφθοράς, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προώθησης ενός πλουραλιστικού περιβάλλοντος μέσων ενημέρωσης, και των πολιτικών των μέσων ενημέρωσης που βασίζονται στα δικαιώματα για την αποθάρρυνση της παραπληροφόρησης.

Στο επίκεντρο είναι επίσης η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός και ο μετασχηματισμός της άμυνας, η προστασία των πολιτών, η διαχείριση των συνόρων, η κυβερνοασφάλεια, η αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών, η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου όπλων και πυρομαχικών, η αντιμετώπιση της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και συναφών υλικών ,η ανθρώπινη αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων κά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει σχεδόν 320 εκατομμύρια δολάρια στη Μολδαβία ως βοήθεια στην οικονομία, την ασφάλεια και στον ανθρωπιστικό τομέα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με το Κογκρέσο, σχεδιάζουν επίσης να παράσχουν πρόσθετη ενεργειακή βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μολδαβία, για την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών που δημιουργήθηκαν από τη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση και για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας της χώρας".

Το Ισραήλ «ξέρει ποια θα είναι τα δεύτερα αντίποινά μας», προειδοποιεί ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ

Επισήμως η Μολδαβία πρέπει να είναι μια ουδέτερη χώρα

Οι αλλαγές στο σύνταγμα της Μολδαβίας συζητούνται αυτή τη στιγμή, ώστε το Κισινάου ( πρωτεύουσα της χώρας)  να μπορέσει να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες και ενδεχομένως να ενταχθεί ακόμα και στο ΝΑΤΟ.

Η συνεκπαίδευση με άλλες χώρες (ΗΠΑ και Ρουμανία) φαίνεται να παραβιάζει τις ισχύουσες διατάξεις συνταγματικής ουδετερότητας.

Η Ρουμανία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τη Μολδαβία, για αυτό εξετάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις που θα επιτρέψουν στη Ρουμανία να παρέμβει εκτός της επικράτειάς της.

Αυτή η επέμβαση δεν θα περιοριστεί στη στρατιωτική δράση, αλλά μπορεί επίσης να υπονοούνται και άλλοι τύποι επεμβάσεων για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Σύμφωνα με ρουμανικές πηγές, υπάρχουν 600.000 Ρουμάνοι πολίτες στη Μολδαβία (οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα).

Η Ρουμανία τοποθετείται ως ο «προστάτης» των Μολδαβών πολιτών σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, ενώ η  Μολδαβία είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης μετά την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, και άλλες χώρες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη Μολδαβία. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι  οι Γερμανοί που στέλνουν δυνάμεις της αστυνομίας τους,  για να ενισχύσουν τα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία.

Η  Γερμανία έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την «παροχή ασφάλειας» στη Μολδαβία.

Για σύγκριση, ο στρατός της Μολδαβίας έχει 6.500 στρατιωτικούς, ενώ  2.000 νέοι, στρατεύονται ετησίως.

Αναφέρεται επίσης ότι οι εφεδρικές δυνάμεις της χώρας ανέρχονται σε 65 χιλιάδες άτομα.

Για να επιχειρήσουν όμως αυτό το διάστημα,  ξένα στρατεύματα από την Μολδαβία στην Ουκρανία, θα πρέπει είτε να καταλάβουν την Υπερδνειστερία, είτε να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Γκαγκαουζία, κάτι που πιθανότατα θα πυροδοτούσε έναν εμφύλιο πόλεμο ή επέμβαση της Ρωσίας.

Tags
Back to top button