Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κύπρος

«Η Κυπριακή Τραγωδία & ο σκοτεινός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων» - Ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν

Το βιβλίο «Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ», αποτελεί ένα πραγματικό «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ» αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα ή απλώς Κυπριακό, όπως   έχει   καθιερωθεί να λέγεται, αφού σε αυτό επιχειρείται λεπτομερειακή γεωπολιτική και στρατιωτική ανάλυση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν πρό, κατά και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Φωτίζονται και αναλύονται οι πτυχές της Κυπριακής Τραγωδίας όχι μόνο από την Ελληνική οπτική, αλλά και από την οπτική των λοιπών «δρώντων»   ,   όπως των ΗΠΑ, Μ.Βρετανίας, ΕΣΣΔ και Τουρκίας, στη διαμόρφωση του Κυπριακού.

Με τον όρο Κυπριακό εννοούμε το ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου που οφείλεται στην παράνομη τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή του βορείου   τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 μέχρι σήμερα. Ο σκοπός του βιβλίου είναι  διττός.

Ο πρώτος είναι η ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και μέσω αυτής αλλά και της ανάλυσης των γεγονότων που έλαβαν χώρα καθώς και των παραλείψεων   των «δρώντων», να μπορέσει ο αναγνώστης να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα προβαίνοντας έτσι σε μία συνολική αποτίμηση του Κυπριακού.

Ο δεύτερος στόχος είναι το βιβλίο να μην απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνους που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, αλλά να είναι προσιτό και κατανοητό από όλους τους αναγνώστες.

Για τον λόγο αυτό είναι γραμμένο με τρόπο απλό και κατανοητό από όλους, δίνοντας στον αναγνώστη σοβαρά ερεθίσματα για την κατανόηση μιας σειράς ζητημάτων τα οποία επηρέασαν και έκριναν εν πολλοίς την έκβαση του Κυπριακού, τόσο από γεωπολιτικής, οικονομικής όσο και από στρατιωτικής άποψης.

Από πλευράς  γεωπολιτικής και οικονομικής άποψης αναλύονται:Η διαμόρφωση ισχύος των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον Β ΠαγκόσμιοΠόλεμο

Η οικονομική εξάρτηση της Μ. Βρετανίας από τις ΗΠΑ και ο ρόλος της στη διαμόρφωση της πολιτικής των δύο χωρών στα Διεθνή ζητήματα Η ύπαρξη   κλίματος κατάλυσης της αποικιοκρατίας μέσω εθνικών κινημάτων στη Μ. Ανατολή και οι συνέπειες για Μ. Βρετανία και Γαλλία.

Η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων  στη Μ. Ανατολή από το 1945 μέχρι το 1974. Η γεωπολιτική αξία της Κύπρου για τη Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ. Από στρατιωτικής άποψης αναλύονται: Ο τραγικά ελλιπής τουρκικός στρατιωτικός σχεδιασμός απόβασης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα η ακτή απόβασης να επιλέγεται από τον χάρτη την παραμονή της απόβασης από χαμηλόβαθμους Τούρκους αξιωματικούς και όχι από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Πώς και γιατί αυτός ο  ελλιπέστατος τουρκικός σχεδιασμός  δεν απέβη τελικά μοιραίος για την Τουρκία. Η σημασία της μη εξάλειψης του τουρκικού προγεφυρώματος στην Κύπρο την πρώτη νύχτα των επιχειρήσεων. Ο ρόλος δράσης της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πόσο καταλυτικά επηρέασε την έκβαση των επιχειρήσεων η μη αποστολή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Ο παράγοντας τύχη, πώς ευνόησε τους Τούρκους και συγκεκριμένα όταν Τούρκοι αξιωματικοί πραγματοποίησαν με διαταγή του Στρατηγού τους, όπως ο   ίδιος αναφέρει στα απομνημονεύματά του, «Διοικητική συγκέντρωση» στην ακτή απόβασης , πράγμα εξωφρενικό και παντελώς αδιανόητο για τα στρατιωτικά δεδομένα, και συγκεκριμένα σε παρακείμενη καλύβα, και ενώ το ελληνικό πυροβολικό έβαλε κατά τουρκικών στόχων στην εν λόγω περιοχή.

Ποια θα ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού στην περίπτωση που ένα και μόνο βλήμα του πυροβολικού χτυπούσε τη συγκεκριμένη καλύβα και σκότωνε τον Τούρκο Στρατηγό και τους λοιπούς Τούρκους επικεφαλής αξιωματικούς.

Πως οι Τούρκοι κατόρθωσαν η πολεμική τους αεροπορία να βυθίσει το αντιτορπιλικό τους Κοτζάτεπε.

Τελικά, στην Κύπρο δεν νίκησαν οι Τούρκοι, απλά εμείς από δικά μας λάθη και παραλείψεις χάσαμε τον πόλεμο. Ωστόσο, οι Τούρκοι πλασάρουν τον στρατό τους ως παντοδύναμο και τα στελέχη του ως άριστα. Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένας καλοσερβιρισμένος μύθος

Από τον Παναγιώτη Νάστο Συνταγματάρχης (ε.α)

Tags
Back to top button