Σε άκρως μιλιταριστικά μονοπάτια δείχνει να εισέρχεται η παγκόσμια κοινότητα, καθώς η μία μετά την άλλη οι μεγάλες δυνάμεις ανακοινώνουν τις προθέσεις τους να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνά τους και να προχωρήσουν σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών μπαίνει και η Κίνα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το «πρόγραμμά» του με την πίεση που άσκησε στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να καλύψουν την υποχρέωση διάθεσης του 2% επί του ΑΕΠ τους στην άμυνά τους. Η πρώτη που έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αύξηση των πόρων του εξοπλιστικού της προγράμματος, ήταν η Γερμανία, με την επίσημη «έγκριση» και του «τσάρου» της ευρωπαϊκής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολούθως, ο Ντόναλντ Τραμπ εκδήλωσε την άρνησή του να συνεργαστεί με τη Ρωσία στο περίφημο σύμφωνο για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος όχι μόνο δεν δέχεται να προβεί στη μείωση των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτουν οι ΗΠΑ, σε αντιστοιχία με τη μείωση των υπολοίπων δυνάμεων, αλλά δήλωσε πως σκοπεύει να μεγαλώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να παραμείνει πρώτη δύναμη στον κόσμο.
Μόλις την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα δώσει εντολή για την κατασκευή 12 αεροπλανοφόρων, αυξάνοντας τον πολεμικό στόλο συνολικά σε 350 πλοία, από τα 274 που διαθέτει σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό. Το προηγούμενο διάστημα, ο Τραμπ είχε αναφερθεί και στην ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης, με την κατασκευή νέων Στελθ αεροσκαφών, καθώς και των νέων F35.
Σε αυτήν την κούρσα εξοπλισμών, το Πεκίνο «απάντησε» με αύξηση του ποσοστού επί του ΑΕΠ για την άμυνά του, με την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων, με τη σύναψη στρατιωτικής συνθήκης με τη Ρωσία, με την αύξηση του αριθμού των στρατιωτών και με την επέκταση του τεχνητού νησιού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου έχει κατασκευαστεί μία τεράστια κινεζική βάση.
Το Πολεμικό Συμβούλιο της Κινεζικής Δημοκρατίας συνεδρίασε την Παρασκευή και έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις, ξεκινώντας τη συζήτηση για τις λεπτομέρειες από την ερχόμενη Κυριακή. Η Κίνα θα προβεί στον ολικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς κατασκευάζεται το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το οποίο αγοράστηκε από την Ουκρανία το 1998 και εξοπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα συστήματα.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η επέκταση του τεχνητού νησιού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, παρ’ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιδρούν. «Δεν θα μας πει κανένας τι θα κάνουμε στην επικράτειά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Κίνα στηρίζει πολλά στους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει, οι οποίοι αγγίζουν το 6,7%, μεγαλώνοντας συνεχώς τα διαθέσιμα κεφάλαια για επενδύσεις σε επίπεδο άμυνας και εξοπλιστικών συστημάτων.