Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Κίνα δοκιμάζει καινοτόμο μη πυρηνική βόμβα υδρογόνου-Η απειλή κατά της Ταϊβάν "στο κόκκινο"

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "South China Morning Post" στις 20 Απριλίου 2025, η Κίνα διεξήγαγε μια δοκιμή  , η οποία αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας 705 της Κρατικής Ναυπηγικής Εταιρείας της Κίνας (CSSC).

Κινεζική συσκευή προκαλεί  μη πυρηνική έκρηξη 15άπλασιας ισχύος σε σχέση με αυτή του ΤΝΤ

Η δοκιμή περιελάμβανε μια συσκευή 2 κιλών που χρησιμοποιούσε ένα υλικό αποθήκευσης υδρογόνου στερεάς κατάστασης με βάση το μαγνήσιο.

Παρήγαγε μια πύρινη σφαίρα που ξεπερνούσε τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και διήρκεσε για πάνω από δύο δευτερόλεπτα, 15 φορές περισσότερο από μια ισοδύναμη έκρηξη TNT.

Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε σε κινεζικό επιστημονικό περιοδικό, η έκρηξη επιτεύχθηκε χωρίς τη χρήση πυρηνικών υλικών.

Ένας τρόπος ζωής υπό διωγμό! Η κυβέρνηση έβαλε στόχο τα τροχόσπιτα-Νέος νόμος βάζει «φρένο» στην ελευθερία διαμονής και μετακίνησης

Η εκρηκτική συσκευή χρησιμοποιεί υδρίδιο του μαγνησίου, μια μεταλλική σκόνη ικανή να αποθηκεύει περισσότερο υδρογόνο από τις δεξαμενές υπό πίεση. Αρχικά σχεδιασμένο για την παροχή υδρογόνου για κυψέλες καυσίμου εκτός δικτύου, αυτό το υλικό υφίσταται ταχεία θερμική αποσύνθεση όταν ενεργοποιείται από συμβατικά εκρηκτικά, απελευθερώνοντας αέριο υδρογόνο. Κατά την ανάμειξη με τον αέρα του περιβάλλοντος, το αέριο αναφλέγεται, δημιουργώντας ένα παρατεταμένο θερμικό συμβάν.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μηχανική θραύση του υδριδίου του μαγνησίου σε σωματίδια κλίμακας μικρών, η οποία εκθέτει νέες επιφάνειες και επιταχύνει την απελευθέρωση υδρογόνου.

Η προκύπτουσα καύση οδηγεί σε περαιτέρω αποσύνθεση σε έναν αυτοσυντηρούμενο κύκλο μέχρι να εξαντληθεί το καύσιμο.

Όλοι οι Έλληνες μέχρι τον Ιούνιο υποχρεωτικά με προσωπικό γιατρό!

Η συσκευή επέδειξε μέγιστη υπερπίεση 428,43 κιλοπασκάλ σε απόσταση δύο μέτρων, περίπου το 40% αυτής που συνήθως παράγεται από το TNT, αλλά με σημαντικά μεγαλύτερη ακτίνα προβολής θερμότητας.

Παρόλο που η συσκευή CSSC με βάση το υδρογόνο δεν περιέχει πυρηνικά υλικά και δεν βασίζεται σε αντιδράσεις σύντηξης ή σχάσης, ο χαρακτηρισμός της ως «βόμβα υδρογόνου» προκύπτει από τη χρήση υδρογόνου ως κύριο ενεργειακό μέσο.

Η διάκριση μεταξύ μη πυρηνικών εκρήξεων υδρογόνου και θερμοπυρηνικών όπλων

Η πρώτη εξαρτάται από χημικές αντιδράσεις, ενώ η δεύτερη βασίζεται σε σύντηξη που ξεκινά από μια συσκευή σχάσης.

Δεν διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα μπορούσε να αναπτύξει τη συσκευή με βάση το υδρογόνο που δοκιμάστηκε από το CSSC και κανένα επίσημο επιχειρησιακό δόγμα δεν έχει συνδεθεί δημόσια με το σύστημα.

Η προέλευση του υδριδίου του μαγνησίου που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή δεν αποκαλύφθηκε στην εργασία, αν και η κλίμακα χρήσης υλικού υποδηλώνει παραγωγή σε βιομηχανικό επίπεδο.

Στις αρχές του 2025, η Κίνα ανέθεσε σε λειτουργία ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής υδριδίου του μαγνησίου στην επαρχία Shaanxi, το οποίο λειτουργεί από το Ινστιτούτο Χημικής Φυσικής Dalian.

Το εργοστάσιο είναι ικανό να παράγει έως και 150 τόνους ετησίως χρησιμοποιώντας μια μέθοδο «σύνθεσης ενός δοχείου», η οποία φέρεται να μειώνει το κόστος παραγωγής.

Η εφαρμογή σε  στρατιωτικά συστήματα παράδοσης

Η επεκτασιμότητα της παραγωγής υδριδίου του μαγνησίου υποστηρίζει περαιτέρω τη σκοπιμότητα ενσωμάτωσης αυτής της τεχνολογίας σε διάφορα συστήματα παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, τορπιλών και αεροπορικών βομβών.

Σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις, ιδίως σενάρια που αφορούν την Ταϊβάν, μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτός ο τύπος όπλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει τόσο χερσαίους όσο και θαλάσσιους εχθρικούς στόχους.

Στην ξηρά, η έντονη και παρατεταμένη θερμότητα που προκαλεί  θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο υπόγειες εγκαταστάσεις, να πλήξει  κέντρα διοίκησης ή να ακινητοποιήσει το προσωπικό εντός οχυρωμένων θέσεων.

Στη θάλασσα, ενώ η πίεση έκρηξης είναι χαμηλότερη από τα συμβατικά εκρηκτικά, η παρατεταμένη θερμική επίδραση θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα καταστρώματα πτήσης των αεροπλανοφόρων, να υποβαθμίσει τα ηλεκτρονικά συστήματα ή να αναφλέξει τα αποθέματα καυσίμων, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η μη πυρηνική φύση του όπλου επιτρέπει την ανάπτυξη χωρίς να παραβιάζονται οι διεθνείς πυρηνικές συνθήκες, προσφέροντας μια στρατηγική επιλογή για άσκηση πίεσης χωρίς κλιμάκωση σε πυρηνική σύγκρουση.

Το Ινστιτούτο Έρευνας 705 της CSSC

Το Ινστιτούτο Έρευνας 705 της CSSC, το οποίο διεξήγαγε τη δοκιμή, ιδρύθηκε το 1992 και ειδικεύεται σε υποβρύχια συστήματα όπλων και σύνθετες διαδικασίες χύτευσης.

Διατηρεί εργαστήρια και υποκαταστήματα στην Κουνμίνγκ και τη Σαγκάη, με εξειδίκευση που καλύπτει τη μηχανική συστημάτων, τον αυτόματο έλεγχο, την τεχνολογία υπολογιστών και τη μηχανολογία και ηλεκτρονική μηχανική.

Το ινστιτούτο απασχολεί πάνω από 170 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 100 είναι πτυχιούχοι πανεπιστημίου. Περίπου 50 εργαζόμενοι είναι ενεργοί ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων 23 ανώτερων μηχανικών.

Η απειλή κατά της Ταϊβάν "στο κόκκινο"

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε πως η απειλή κατά της Ταϊβάν μεγενθύνεται, όπως και κατά του στόλου των ΗΠΑ, αφού θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εξέλιξη και ανάπτυξη της καινοτόμου μη πυρηνικής βόμβας υδρογόνου της Κίνας.

Δίκαιο έχουν οι ΗΠΑ που θεωρούν πως η Παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους απειλείται από την Κίνα.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε ο Τράμπ να επιχειρεί να λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκειμένου να  απαγκιστρώσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ από την Ευρώπη και την Μ.Ανατολή, ώστε απρόσκοπτα να αντιμετωπίσει τον Κόκκινο Δράκο στον Ειρηνικό.

 

 

 

Tags
Back to top button