Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία πίσω από τον θρύλο του καταραμένου κάστρου όπου όποιος κοιμάται πεθαίνει νέος

Λίγο έξω από την Τεργέστη της Αυστρίας, το κάστρο του Μιραμάρε στέκει ακόμα περήφανο, σαν καινούργιο, κάνοντάς σε να ονειρεύεσαι παραμύθια για πρίγκιπες και πριγκίπισσες.

Όμως αν μάθεις τον θρύλο που το συνοδεύει, το παραμύθι χάνεται και δίνει τη θέση του σε εφιάλτη.

Χτίστηκε το 1860 από τον Αρχιδούκα Μαξιμιλιανό τον Α’, τον νεότερο αδελφό του Αυτοκράτορα Ιωσήφ. Ήθελε να το κάνει δώρο στην πανέμορφη σύζυγό του Σάρλοτ του Βελγίου.

Μακριά από τις ιδιορρυθμίες της αυλής, το ζευγάρι βρήκε τον παράδεισο του, για να χαρεί ανεπηρέαστο τον έpωτά του. Επέβλεψε ο ίδιος το χτίσιμό του. Είχε τη φήμη του αφελή και του ονειροπόλου, πράγμα που τον έκανε εύκολα υποχείριο στις ορέξεις άλλων μοναρχών.

Το ζευγάρι έμεινε για λίγο στο ισόγειο του κάστρου. Όμως ο Ναπολέοντας ο Γ’, γνώριζε την αφέλειά του και πριν ολοκληρωθεί το κάστρο, τον έστειλε στο Μεξικό, με τον τίτλο του Αυτοκράτορα. Τον διάλεξε επίτηδες για να ελέγχει την αχανή χώρα. Ο αδελφός του δεν συμφωνούσε. Το Μεξικό βασανιζόταν από πόλεμο. Εμφύλιος, μαζί με Βρετανούς και Ισπανούς, οι οποίοι διεκδικούσαν ότι θεωρούσαν ότι τους αναλογούσε.

Η γυναίκα του όμως επέμενε. Ήθελε να γίνει αυτοκράτειρα. Μετακόμισαν στο Μέξικο Σίτι το 1864. Τρία χρόνια αργότερα, ο Ναπολέων ο Γ’ απέσυρε τη στήριξή του. Ο Μαξιμιλιανός αρνήθηκε να φύγει από το Μεξικό και να παραδώσει τον θρόνο. Και έτσι, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους στρατιώτες του προέδρου Χουάρεζ. Έναν μήνα μετά εκτελέστηκε.

Η Σάρλοτ τρελάθηκε. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της απομονωμένη, κοιτώντας τα πράγματα που απέκτησαν μαζί. Η τραγική ιστορία του ζευγαριού, μια καταραμένη ιστορία αγάπης, φαίνεται πως έδωσε τροφή στον θρύλο που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα το κάστρο του Μιραμάρε. Μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος μαζί με τη σύζυγό του, κοιμήθηκαν για δυο βράδια στο κάστρο, πριν το ταξίδι του στο Σεράγεβο το 1914, όπου η δολοφονία του Φερδινάνδου έγινε η κύρια αφορμή για να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το ίδιο συνέβη και στον Δούκα Αμέντεο ντ’ Αόστα, όταν οι Ιταλοί του Μουσολίνι είχαν καταλάβει την περιοχή. Πέθανε αργότερα σε μια βρετανική φυλακή. Ακόμα και ο Αμερικανός στρατηγός Τσάρλς Μουρ, που έμενε εκεί στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέθανε λίγα χρόνια αργότερα στην Κορέα. Με λίγα λόγια η κατάρα το λέει ξεκάθαρα: Όποιος κοιμηθεί στο κάστρο του Μιραμάρε, θα πεθάνει νέος, βίαια σε μια ξένη χώρα.

Παρολ’ αυτά, είναι... μάλλον ασφαλές να επισκεφτεί κάποιος το κάστρο του Μιραμάρε την ημέρα και να ξεναγηθεί στα δωμάτια του και στον υπέροχο κήπο του. Άλλωστε αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο. Πάντως, για καλό και για κακό, αν το επισκεφτείτε ποτέ, να έχετε χορτάσει ύπνο...

Tags
Back to top button