Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Αθλητισμός

Η «γέννηση» του ποδοσφαίρου το 1864 και οι κανονισμοί που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας (φωτό)

Αρχαία Ελλάδα, αρχαία Κίνα, στην Βρετανία από τον Μεσαίωνα. Αν και το… κλωτσοσκούφι ήταν κάτι που υπήρχε ως φαινόμενο στον κόσμο και πιο συγκεκριμένα στο Νησί, ήταν τα πανεπιστήμια της χώρας και εν συνεχεία οι φτωχότεροι στους δρόμους  που το εμφάνισαν και το διέδωσαν ευρέως στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, εκείνο ήταν ένα υβρίδιο, ένα ό,τι να ‘ναι με κλωτσιές, σουτ και τις αντιμαχόμενες πλευρές να διαπραγματεύονται επιτόπου πριν ξεκινήσουν τους κανόνες, με τους οποίους θα έπαιζαν.

Το 1860 όμως άρχισαν οι φωνές για να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το παιχνίδι, που πλέον είχε διαδοθεί μαζικά. Τον Οκτώβριο του 1863 λοιπόν ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας. Στην πρώτη της συνεδρίαση έπρεπε να καταπιαστεί με το σημαντικότερο θέμα απ’ όλα και αυτό δεν ήταν άλλο από το να θεσπίσει απλά, κατανοητά και όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται, τους κανόνες του ποδοσφαίρου. Αυτοί βασίστηκαν σε ένα κείμενο που προϋπήρχε και ονομαζόταν «Cambridge rules».

Το αρχικό πλάνο περιελάμβανε του1 3 πρώτους νόμους που όριζαν το παιχνίδι και αποτέλεσαν τη βάση γι’ αυτό που βλέπουμε στις μέρες μας, εμπλουτισμένο βέβαια με ένα σωρό καινούργια νομοθετήματα. Και αφού υπήρχε πλέον ο κανονισμός, θα έπρεπε και να δοκιμαστεί. Η συνάντηση ορίστηκε αρχικά για τις 9 του Γενάρη, αλλά η κακοκαιρία χάλασε τα σχέδια. Η συγκέντρωση λοιπόν που θα όριζε το καινούργιο αυτό άθλημα που μόλις είχε γεννηθεί επισήμως, θα γινόταν στις 16 Γενάρη του 1864.

Το πανέμορφο και ολοκαίνουργιο «Battersea Park», ένα μεγάλο πάρκο στην περιοχή Τσέλσι του Λονδίνου, θα φιλοξενούσε το ραντεβού με την ιστορία. Ποιοι θα έπαιζαν όμως; Αντιμέτωπες στήθηκαν δύο παρέες από την ίδια την Ομοσπονδία, που επέλεξε διάσημους παίκτες της εποχής και όχι κάποιο συγκεκριμένο club. Η μία ομάδα που είχε αρχηγό τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας επικράτησε της άλλης με αρχηγό τον γενικό γραμματέα. Σε εκείνο το 2-0 τα δύο γκολ σημείωσε ο σούπερ σκόρερ Τσαρλς Γουίλιαμ Αλκοκ, αλλά γενικότερα ήταν ένα περίεργο ματς, καθώς άπαντες και ειδικά ο διαιτητής, ψάχνονταν διαρκώς, για να εφαρμόσουν τις καινούργιες νόρμες.

«Ηταν ένα διαφορετικό ματς και μερικές φορές δεν καταλάβαινε κανείς τι συνέβαινε. Στο τέλος όμως νικητές και ηττημένοι μέθυσαν όλοι μαζί ευτυχισμένοι που συμμετείχαν σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία», έγραψε εφημερίδα της εποχής που ήταν παρούσα στη στιγμή. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά, καθώς το παιχνίδι πήρε τον δρόμο του, με την ίδρυση της FIFA το 1909 και το 1913 την αποδοχή των κανόνων εκείνου του πρώτου παιχνιδιού…

Πηγή: 

Tags
Back to top button