Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ υποστηρίζει τα σχέδια για την αναβίωση της αποστολής «Σοφία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση προσφύγων που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο και ζητάει η αποστολή αυτή να παρακολουθεί επίσης την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο.
Βέβαια για το φλέγον θέμα της μετατροπής της Ελλάδας σε "αποθήκη" ανθρώπων και απλά δηλώνει ότι εμείς θα πρέπει να τους συγκρατούμε!
Κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στο Ζάγκρεμπ, ο Βαυαρός πολιτικός δήλωσε πως οτιδήποτε θα μπορούσε να κάνει κανείς για να εξασφαλίσει την ειρήνη είναι καλό.
Δεν διαφωνεί με τη διάσωση προσφύγων που κινδυνεύουν, ωστόσο ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός τονίζει πως η «Σοφία» δεν θα πρέπει να γίνει «υπηρεσία ταξί» για μετανάστες μεταξύ της Ιταλίας και της Λιβύης.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι η «Γερμανία θα συμμετάσχει στην υποδοχή εκείνων που διασώζονται».
Εντούτοις, ο Γερμανός πολιτικός απέρριψε την υποδοχή προσφύγων από καταυλισμούς στην Ελλάδα, κάτι που έχουν προσφερθεί να κάνουν αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια και δήμοι: «Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε.
Τα 6 σημεία της πρότασης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, κατέθεσε σήμερα στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, ελληνική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει σειρά επιχειρησιακών μέτρων και προτάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης προσώπων και έρχεται σε συνέχεια μέτρων που εφαρμόζονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στόχος είναι η εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προτεινόμενα μέτρα λαμβάνουν, επίσης, υπόψη τους την υψηλού επιπέδου προσαρμοστικότητα των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών και την αυξημένη διασύνδεση των διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Europol, FRONTEX, Interpol και EASO για ανταλλαγή πληροφοριών και δημιουργία πίνακα πληροφοριών ασφαλείας, καθώς και ενίσχυση των ανταλλαγών πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.
2. Συνεργασία με τρίτες χώρες (Τουρκία, Πακιστάν, Ιράν, κ.α., με πιθανή εγκαθίδρυση γραφείων-συνδέσμων της Europol, με στόχο την εκρίζωση των δικτύων διακινητών.
3. Καταπολέμηση της χρήσης και διακίνησης πλαστών εγγράφων και δημιουργία πύλης πληροφοριών εντός της Europol, σχετικά με πλαστά έγγραφα και ψηφιακά αντίγραφα πλαστών εγγράφων που εμπορεύονται τα δίκτυα των διακινητών.
4. Ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών συναλλαγών των εγκληματικών δικτύων.
5. Εντοπισμός συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπως υπηρεσίες διακίνησης ή παροχή πλαστών εγγράφων.
6. Καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης προσώπων (trafficking).
Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως η καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης μεταναστών είναι καθοριστικής σημασίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί περαιτέρω την ελληνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση προς την Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα δίκτυα των διακινητών που δρουν ειδικά στα τουρκικά παράλια απέναντι από την Ελλάδα. Δίκτυα τα οποία κατασκευάζουν χιλιάδες πλαστικές λέμβους, διακινούν χιλιάδες εξωλέμβιες μηχανές, κατασκευάζουν και διακινούν χιλιάδες σωσίβια. Για το λόγο αυτό είναι εύκολο να εντοπιστούν και να εξαρθρωθούν.