Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Η ενεργή συμμετοχή του πατέρα συμβάλει θετικά στην ευφυΐα που θα αναπτύξει το παιδί

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η παρουσία του πατέρα και η ενεργή συμμετοχή του στη ζωή του παιδιού, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μεταγενέστερη νοημοσύνη του παιδιού του.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν πως οι πατεράδες που ξοδεύουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, ειδικά στους πρώτους μήνες της ζωής τους, συμβάλουν θετικά στη μεταγενέστερη νοημοσύνη του μωρού τους.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα παιδιά των ευαίσθητων, ήρεμων και λιγότερο ανήσυχων πατεράδων είναι πιο ευφυή. 

Η αφοσίωση των πατεράδων, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, ενισχύει τις νοητικές ικανότητες ενός παιδιού ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα.

Ο καθηγητής του Imperial College London και επικεφαλής της έρευνας, Paul Ramchandani,

αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το σαφές μήνυμα για τους νέους πατεράδες είναι να ασχοληθούν και να παίξουν με τα μωρά τους».

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο 128 πατεράδες αλληλεπιδρούν με τα -τριών μηνών- μωρά τους, ενώ έπειτα από περίπου ένα χρόνο μέτρησαν τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών.

Οι ερευνητές, στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ανάγνωσης βιβλίων, παρακολούθησαν τις οικογένειες που έλαβαν μέρος στην έρευνα και εξέτασαν τη γνωστική ανάπτυξη των βρεφών όταν αυτά ήταν πλέον δύο ετών.  

Οι ίδιοι, στη συνέχεια, σημείωσαν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο δείκτη νοητικής ανάπτυξης (MDI) - που περιλαμβάνει τεστ που αφορούν την αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ των πατεράδων που είχαν ασχοληθεί αρκετά με τα μωρά τους, όταν αυτά ήταν μικρά  και των βαθμολογιών των παιδιών.

Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει τη σημασία των ποιοτικών αλληλεπιδράσεων πατέρα-μωρού σε νεαρή ηλικία.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην Infant Mental Health Journal, αποκάλυψαν, επίσης, ότι τα παιδιά των πατεράδων με πιο θετική αύρα και ηρεμία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποδώσουν καλύτερα στις κλίμακες MDI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική σχέση μεταξύ τέτοιων πατεράδων και υψηλότερων βαθμολογιών MDI υπήρχε ανεξάρτητα από το φύλο του παιδιού.

Ο καθηγητής Ramchandani επισημαίνει: «Ακόμη και όταν το παιδί είναι τόσο μικρό (τριών μηνών), αυτές οι αλληλεπιδράσεις πατέρα-παιδιού μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέχρι και δύο χρόνια αργότερα, οπότε αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς έχει νόημα για τη μεταγενέστερη ανάπτυξη του και είναι κάτι που δεν είχε αποδειχθεί πριν».

Η Dr. Vaheshta Sethna, ερευνήτρια στο King's College του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε επίσης στη μελέτη, καταλήγει: «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης των πατέρων, να αλληλεπιδρούν περισσότερο θετικά με τα παιδιά τους σε πρώιμη βρεφική ηλικία».

Tags
Back to top button