Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές αφού υπέγραψε συμφωνία με την Rothschild ώστε να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους και να μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά η χώρα. Τη συμφωνία υπέγραψε ο αν. υπ. Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης εγκρίνοντας τη συνεργασία του Ελληνικού δημοσίου με την Rothschild.
Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, όπως διαρρέεται πλέον και από Βρυξέλλες περιλαμβάνει τη ψήφιση μέτρων που αφορόυν τις χρονιές από 2018 ως 2023 τον ερχόμενο Ιούνιο, κούρεμα του χρέους ως το τέλος του 2017, ενώ μέχρι τον απρίλιο του 2018 προβλέπεται η ρύθμιση των κόκκινων δανείων όπου είναι μονόδρομος πλέον για τις κατεστραμμένες ελληνικές τράπεζες.
Το κούρεμα και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων αποτελεί τη μόνη λύση ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι τράπεζες και να βγουν ξανά στις αγορές μιας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ούτε να δανείσουν ούτε να δανειστούν από το εξωτερικό.
Με αυτό το σχέδιο η Κυβέρνηση αποβλέπει μέχρι το τέλος του 2018 να έχει καταφέρει να βγει στις αγορές.
Αλλωστε όπως είδαμε τη περασμένη εβδομάδα το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης υποχώρησε σε χαμηλά επταετίας, και βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν όταν βγήκε στις αγορές πριν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με την απόφαση Χουλιαράκη η οποία έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, η Rothschild θα αμειφθεί ως εξής: ποσό 99.000 ευρώ σε 60 ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης. Επιπλέον 99.000 ευρώ μέχρι τις 31/5/2018, εφόσον οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της εξακολουθήσουν να παρέχονται και μετά την 25/1/2018 και για διάστημα όχι πέραν της 25/1/2019.
Εάν επιτευχθεί ο στόχος της εξόδου στις αγορές (σ.σ. δεν διευκρινίζεται με ποιους όρους, όπως π.χ. με τι επιτόκιο θα δανείζεται η Ελλάδα) θα καταβληθεί ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, η Ρότσιλντ θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
1. Αξιολόγηση των υποβαλλομένων εκ των θεσμικών οργάνων (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., κλπ.) προτάσεων σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και των επιπτώσεών τους στην υφιστάμενη διάθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
2. Επεξεργασία, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων αναφορικά με τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ελληνικού δημοσίου χρέους που προέρχεται από τον επίσημο τομέα.
3. Επεξεργασία, αξιολόγηση και υποβολή προτάσεων σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του προαναφερόμενου χρέους.
4. Παροχή διευκολύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και πραγματοποίηση των απαραίτητων επαφών με διάφορους βασικούς φορείς όπως διεθνείς επενδυτές, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κλπ., αναφορικά με την προετοιμασία για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
5. Παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και προτάσεων σε θέματα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.
"Πιθανώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές", όπως επισημαίνει η Kathrin Muehlbronner, αναλύτρια της Moody's.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ESM, Christophe Frankel, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι "αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευτεί, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος που αναμένεται στο μέσον της επόμενης χρονιάς".
"Η αγορά τώρα προεξοφλεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση" ,σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America-Merrill Lynch.
Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Απριλίου, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε αναρτήσει στη Δι@γεια την απόφαση για τις αμοιβές συνολικά στις συμβουλευτικές εταιρείες και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες του ΥΠΟΙΚ
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, εκταμιεύεται το ποσό των 7 εκατ. 10 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη ανανέωσης σύμβασης με συμβουλευτικές εταιρείες-διακεκριμένους εμπειρογνώμονες.
Εκείνη η απόφαση συμπεριελάμβανε μεταξύ άλλων και τον τον χρηματοοικονομικό όμιλο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Rothchild καθώς και τους συμβούλους του υπουργού Οικονομικών, Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ.