Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

H Ελλάδα διέθεσε το 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της – Μόνο 3 από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ το κατάφεραν

Μόλις τρία από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ κάλυψαν την προϋπόθεση του 2% του ΑΕΠ που απαιτείται βάσει καταστατικού ως διάθεση για την άμυνά τους μέσα στο 2016. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η «πτωχευμένη» Ελλάδα, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ και την Εσθονία ήταν οι μοναδικές χώρες που εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους απέναντι στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Τα υπόλοιπα 25 μέλη απείχαν χαρακτηριστικά από τον προκαθορισμένο στόχο, ο οποίος αποτελεί υποχρέωση, την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δείχνει να συντάσσεται με τη λογική του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί αδιανόητο να προασπίζεται η Αμερική την άμυνα της Ευρώπης, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν πολύ λιγότερα κεφάλαια για την άμυνά τους.

Το 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας αφορά ένα ποσό 3,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή και τα προαιρετικά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, η Αθήνα κάλυψε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 25 χώρες, οι οποίες επέλεξαν να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στην ανάπτυξή τους και στην ευημερία των λαών τους.

Τα υπόλοιπα 25 μέλη του ΝΑΤΟ, που δεν κάλυψαν το 2%, όπως προβλέπεται στις συνθήκες είναι ρα εξής: Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ελλάδα, που αποτελεί το ανατολικότερο φυσικό σύνορο της Ευρώπης, επιμένει στη διάθεση του 2% του ΑΕΠ για την άμυνά της, καθώς βρίσκεται σε μία «γειτονιά» με εντάσεις και την προκλητικότητα της «συμμάχου» Τουρκίας να εκφράζεται με διάφορους τρόπους και σε καθημερινή βάση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ευθέως το θέμα του κόστους που επωμίζεται για τη διατήρηση του αμερικανικού στρατού στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές -κυρίως- χώρες. Οι πιέσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για την πιθανή δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, οι κεντροευρωπαϊκές κυρίως χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, θα αναγκαστούν να διαθέσουν τεράστια ποσά για την ευρωπαϊκή άμυνα, αποσύροντας τα απαιτούμενα κεφάλαια από την ανάπτυξή τους.

Tags
Back to top button