Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Ευρώπη επεξεργάζεται κρυφά σχέδιο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών «επεξεργάζονται κρυφά ένα σχέδιο» για να στείλουν τα στρατεύματά τους στην Ουκρανία. 

Στόχος της αποστολής είναι να συμβάλει στη διασφάλιση της εφαρμογής μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 

Της πρωτοβουλίας ηγείται  το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών. 

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν προς το παρόν κρυφές. Αυτό εξηγείται από την επιθυμία Λονδίνου και Παρισιού να μην αποκαλύψουν πρόωρα τις προθέσεις τους, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία στη Ρωσία να διαταράξει τις προετοιμασίες των δυνάμεων τους. 

Η ανάπτυξη αυτού του σχεδίου ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, αλλά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του. 

Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση και πού θα είναι η μελλοντική γραμμή επαφής. Η τελική απόφαση για τη μορφή και το μέγεθος της στρατιωτικής αποστολής θα ληφθεί με βάση την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση τη στιγμή της σύναψης μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. 

Το Associated Press τονίζει ότι προς το παρόν δεν μιλάμε για στρατιωτική δράση, αλλά για μια ειρηνευτική αποστολή που θα πρέπει να παρακολουθεί την τήρηση των όρων της συμφωνίας και να αποτρέπει πιθανές παραβιάσεις. 

Ωστόσο, η ίδια η ιδέα της παρουσίας ευρωπαϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος προκαλεί ευρεία απήχηση και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας επέμβασης. 

Εμπειρογνώμονες διεθνούς ασφάλειας πιστεύουν ότι τέτοιες ενέργειες θα απαιτούσαν έγκριση του ΟΗΕ ή τουλάχιστον να έχουν συντονισμό με βασικούς διεθνείς παράγοντες. 

Ο πολιτικός επιστήμονας Τόμας Ρίντλευ σημείωσε: «Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες όντως στείλουν τα στρατεύματά τους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθεροποίησης, αλλά είναι επίσης πιθανό αυτό να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Η Ρωσία μπορεί να το θεωρήσει αυτό ως πρόκληση και παρέμβαση»

Η Βρετανία και η Γαλλία, σύμφωνα με πηγές, ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπλέξουν όχι μόνο τακτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και εξειδικευμένες μονάδες, όπως μηχανικούς και ναρκαλιευτές, που θα συμμετάσχουν στην αποκατάσταση των υποδομών. 

Συζητείται επίσης η δυνατότητα προσέλκυσης στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Ιστορικά, η συμμετοχή ξένων δυνάμεων σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις στον μετασοβιετικό χώρο συνδέθηκε πάντα με μια σειρά από δυσκολίες. Στη δεκαετία του 1990, οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές στην περιοχή του Καυκάσου και των Βαλκανίων, αντιμετώπισαν περιορισμούς εντολής και προβλήματα συντονισμού μεταξύ των διαφόρων συμμετεχουσών χωρών. 

Επιπλέον, η εμπλοκή βρετανικών και γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Μόσχα ως ένα βήμα προς την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. 

Εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. 

Ρώσος αναλυτής εκτιμά ότι μια τέτοια πρωτοβουλία από ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. 

«Μια ειρηνευτική αποστολή χωρίς σαφή εντολή και συντονισμό με τη Ρωσία θα μπορούσε να μετατραπεί σε άλλο σημείο έντασης. Για τη Μόσχα, αυτό θα είναι ένα μήνυμα ότι η Δύση συνεχίζει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της περιοχής», σημείωσε ο ίδιος. 

Αυτή τη στιγμή, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις αναφορές. Ωστόσο, οι συζητήσεις για το σχέδιο συνεχίζονται στους διπλωματικούς κύκλους και πολλοί αναμένουν ότι οι πρώτες λεπτομέρειες ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Tags
Back to top button