Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Δύση πιέζει τον Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg

Η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει «ντόμινο εξελίξεων» με πολλούς ηγέτες στην Δύση να ασκούν πιέσεις στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει σε λίγους μήνες, τρία χρόνια αδιάλειπτων εχθροπραξιών και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι ολοένα περισσότερο εμφανές ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζεται για να αναγκαστεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει αποφασιστική νίκη απέναντι στις δυνάμεις εισβολής, σε συνδυασμό με την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τα «παράθυρα» συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο, που αφήνουν ανοιχτά Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Όλαφ Σολτς και ο Εμάνουελ Μακρόν, είναι ενδείξεις για την πορεία των διπλωματικών και πολιτικών επαφών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναφέρει ότι το «πράσινο φως» για την χρήση αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου ATACMS από την Ουκρανία φαίνεται ότι περιορίζεται για στόχους εντός της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, λόγω της παρουσίας στρατευμάτων από την Βόρεια Κορέα στην περιοχή, κάτι που δεν καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ουκρανών.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας (18-19 Νοεμβρίου 2024), που θα είναι το τελευταίο επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν και στο οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει την δική του πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόταση Ερντογάν 

Η πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  σύμφωνα με το Bloomberg, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς και τη δέσμευση ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
 

Αναλυτές υποστηρίζουν πως με αυτή την πρόταση ο Ερντογάν θέλει αφενός να συνεχίσει να «κάνει δουλειές» τόσο με την Ουκρανία, όσο και τη Ρωσία και αφετέρου να «πουλήσει εκδούλευση» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει πως θα τερματίσει τον συγκεκριμένο πόλεμο πριν καν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, πλασάροντας παράλληλα την Τουρκία ως «σταθεροποιητικό παράγοντας» στην περιοχή.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ερντογάν περιλαμβάνει:

– Δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο ανατολικό Ντονμπάς (όπου η Ρωσία ελέγχει σημαντικές εκτάσεις από το 2014) και εγκατάσταση διεθνών στρατευμάτων εκεί «ως πρόσθετη εγγύηση».

– Η Ουκρανία «ως παραχώρηση στον Πούτιν» θα αναβάλει τη συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια.

– Σε αντάλλαγμα, το Κίεβο θα λάβει στρατιωτική βοήθεια ως αποζημίωση για τη συμφωνία να μείνει εκτός συμμαχίας.

Κατά τις πηγές του Bloomberg, η πρόταση του Ερντογάν προβλέπει πάγωμα του πολέμου στις σημερινές θέσεις των δύο πλευρών.

Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο για την Ουκρανία να αποδεχθεί μια τέτοια προσφορά, αλλά, κατά τη γνώμη τους, «αυτή είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση».

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ακόμη ότι Τούρκοι αξιωματούχοι «θα ήθελαν να αναβάλουν τις συζητήσεις για την τύχη των κατεχόμενων εδαφών μακροπρόθεσμα και να επικεντρωθούν στη διασφάλιση μιας σταθερής κατάπαυσης του πυρός».

 

Tags
Back to top button