Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ πως διαπράττει «γενοκτονία» στη Γάζα

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί σήμερα το Ισραήλ ότι «διαπράττει γενοκτονία» των Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα και θέλει να αποτελέσει «σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα».

Η ΜΚΟ λέει πως κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό εξετάζοντας «γενοκτονικές» τοποθετήσεις και την «απανθρωποποίηση» των Παλαιστινίων από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης, κυρίως δορυφορικό οπτικό υλικό που καταγράφει το εύρος της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο, καθώς και έρευνα επί του πεδίου, καθώς και συνεντεύξεις που πήρε από κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του Ιουλίου του 2024.

«Τον έναν μήνα μετά τον άλλο, το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους της Γάζας ως σύνολο υπανθρώπων, ανάξιο να έχει ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, επιδεικνύοντας την πρόθεσή του να τους καταστρέψει», κρίνει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

«Τα καταδικαστικά ευρήματα μας πρέπει να αποτελέσουν σήμα συναγερμού για τη διεθνή κοινότητα: διαπράττεται γενοκτονία. Πρέπει να τερματιστεί τώρα», προσθέτει, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ΜΚΟ που συνοδεύει την έκθεση.

Μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο έδαφός του του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, το έναυσμα την 7η Οκτωβρίου 2023 του πολέμου που συνεχίζεται για 426η ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ υπερασπίζεται τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του λέγοντας πως θέλει να εξαλείψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Ας είμαστε σαφείς όμως: οι στρατιωτικοί σκοποί μπορεί να συμπίπτουν με την πρόθεση να διαπραχθεί γενοκτονία», επέμεινε η κυρία Καλαμάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

Η έκθεση, με έκταση 300 σελίδων, αναφέρεται για παράδειγμα σε 15 αεροπορικούς βομβαρδισμούς από την 7η Οκτωβρίου ως την 20ή Απριλίου 2024 και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 334 άμαχοι, ανάμεσά τους 141 παιδιά. Η Αμνηστία υπογραμμίζει πως δεν βρήκε «καμιά απόδειξη ότι έγιναν εναντίον στρατιωτικών στόχων».

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τουλάχιστον 44.532 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου της Χαμάς στον θύλακο, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ακόμη τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων στον θύλακο: υφίστανται «υποσιτισμό, λιμό και αρρώστιες», εκτίθενται σε «θάνατο αργό, υπολογισμένο».

Οι ΗΠΑ, οι οποίες στέλνουν όπλα στο Ισραήλ παραβιάζοντας την υποχρέωσή τους να εμποδίσουν τη διάπραξη γενοκτονίας, διακινδυνεύουν να γίνουν συνένοχες», σημείωσε ακόμη η Ανιές Καλαμάρ.

Η ΜΚΟ έχει ανακοινώσει πως ετοιμάζεται να δώσει επίσης στη δημοσιότητα έκθεση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε 1.208 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που πέθαναν στην αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Tags
Back to top button